Waarom is mijn spiermassa op mijn weegschaal anders dan die bij mijn diëtist?
Onlangs kreeg ik de vraag van iemand nadat ik haar op de weegschaal had gewogen waarom de spiermassa bij haar onlangs hele andere metingen aangaf dan bij mij op de praktijk.
Dit is te verklaren door de spiermassa die door weegschalen wordt gemeten, kan variëren afhankelijk van het type weegschaal en de gebruikte technologie.
De meeste consumentenweegschalen die spiermassa meten, richten zich vooral op de skeletspieren:
Dit zijn de spieren die verantwoordelijk zijn voor beweging, zoals de spieren in je armen, benen, romp en rug.
Afhankelijk van het merk en model kunnen andere weegschalen echter ook verschillende metingen en niveaus van precisie bieden:
1. Skeletspiermassa:
Dit is de meest gebruikelijke meting op weegschalen met bio-elektrische impedantie (BIA), zoals bij merken als Omron, Tanita, Withings en Fitbit.
Ze meten de spieren die actief betrokken zijn bij beweging.
2. Totale spiermassa: Sommige geavanceerdere modellen geven niet alleen informatie over skeletspieren, maar proberen de totale spiermassa in het lichaam te schatten, inclusief gladde spieren (zoals die in je organen). Dit is echter vaak minder nauwkeurig.
3. Segmentale spiermassa: Weegschalen van merken zoals Tanita of InBody kunnen gedetailleerdere informatie geven over de spiermassa in afzonderlijke delen van het lichaam, zoals armen, benen en romp. Dit wordt “segmentale” meting genoemd en kan nuttig zijn voor mensen die bepaalde lichaamsdelen trainen.
4. Viscerale spiermassa: Sommige gespecialiseerde apparaten geven informatie over de spieren rond organen, hoewel dit meer een indicatie is van algemene lichaamssamenstelling en niet specifiek door standaard weegschalen wordt gemeten.
Kortom, de meeste weegschalen richten zich op skeletspiermassa, maar geavanceerdere modellen kunnen ook segmentale spiermassa of de totale spiermassa meten.
Vragen? Neem gerust contact op.
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl