Waarom mogen kinderen geen honing?

Petitie: Stop het ontmoedigingsbeleid tegen onverdoofd slachten
21/10/2016
Kippenslachterij waar ambacht ook nog echt ambacht is!
27/10/2016
Show all

Waarom mogen kinderen geen honing?

Vraag inbox over honing

Salaam alikom
Ik hoorde dat kinderen geen honing mogen. Hoe zit dat?

Antwoord
Kinderen mogen in principe wel wat honing met mate maar wat ik begrijp uit je vraag dat het gaat om baby’s.
Baby’s tot 1 jaar wordt afgeraden om honing te geven vanwege dat honing besmet kan zijn met sporen van de bacterie: Clostridium botulinum.
Deze bacterie veroorzaakt botulisme; een vergiftiging die vooral voorkomt in de natuur. Het kan gebeuren dat sporen van de bacterie via de pootjes van bijen in honing terecht komt.
Gezonde volwassen kunnen hier vaak wel en worden we niet ziek, maar bij kinderen onder de één jaar is dit afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld.
Dit komt doordat de de darmen van de baby namelijk niet helemaal genoeg volgroeid zijn.
Via de darmen kan de bacterie kans maken om door het lichaam verspreid te worden en spieren aangetast.

Het lijkt erop dat alle soorten honing sporen van de botulisme-bacterie kunnen bevatten. Mogelijk bevat de ene honingsoort wel meer sporen dan de andere, maar daar is weinig over bekend.

Het oplossen van honing in thee of in de pap helpt niet om de bacterie onschadelijk te maken.

slabverkoop

 

honing

 

honing

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.