Heerlijke fruitijsjes zelf maken?
02/02/2013
Islamitische voorschriften voor stervensbegeleiding
04/02/2013
Show all

Wat is alcohol?

Wat is alcohol?

Alcohol, bestemd voor consumptie, is de ethylalcohol of ethanol. Pure alcohol is een reuk-, smaak- en kleurloze vloeistof, die een brandend gevoel geeft bij inname. Alcohol is in zijn zuivere vorm niet te genieten.
Als we het over alcohol als genotmiddel hebben, bedoelen we de alcoholhoudende dranken, waarvan de kleur, reuk en smaak bepaald wordt door de gebruikte grondstoffen.

We kennen drie verschillende soorten alcoholhoudende dranken:
bier, wijn en gedistilleerde (sterke) dranken.
Alcoholhoudende dranken bevatten naast alcohol nog water en kleur- en smaakstoffen.
Alcohol bevat ook veel calorieën.
In een glas pils bijvoorbeeld zitten minimaal 110 calorieën,
in een glas wijn zitten er 80 en
in sterke drank 70 calorieën.
Helaas heeft de mens niets aan deze calorieën. De bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft zitten er nauwelijks in. Het enige wat ze doen is ons dik maken.
Een zware drinker breekt de alcohol ook minder goed af dan een matige drinker. Drinkers die hun calorieën dus voornamelijk uit alcohol halen, kunnen dus op den duur aan ondervoeding gaan lijden.

Stukje  geschiedenis over alcohol

Alcohol is bijna even oud als mensheid zelf.
Men weet zeker dat 3000 jaar v. Chr. al alcohol werd gemaakt.
Het oudste bierbrouwerrecept is gevonden op een 2500 jaar oude kleitafel uit Sumerië.

Ook in de bijbel werd al over alcohol geschreven: in een verhaal verandert Jezus water in wijn tijdens een bruiloftsfeest.
Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo.
In die tijd maakten mensen wijn van vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag.
In die tijd waren er ook nog geen koelkasten zodat de dranken snel bedierven. Daardoor waren ze niet het hele jaar te krijgen.
Via de Arabieren bereikten in de late Middeleeuwen de distilleertechniek ons land.
De distillaten werden meer en meer dan genotmiddel gebruikt.
Ze bedierven niet en het alcoholgehalte was hoger.
Maar alcohol bleef duur en dus onbereikbaar voor grote groepen.

Dat veranderde in de 17e eeuw.
Toen werd ontdekt dat je ook uit koren en bieten sterke drank kon maken.
Deze grondstoffen waren goedkoop en dus ging de prijs van alcohol omlaag. Hierdoor werd sterke drank ook bereikbaar voor de gewone man.

Alcohol en probleemdrinkers 
Nederland kent ruim 650.000 probleemdrinkers. Deze mensen drinken meer dan 8 glazen alcoholhoudende drank. De helft van deze groep drinkt 12 glazen per dag.
Een zware drinker breekt de alcohol minder goed af dan een matige drinker. Drinkers die hun calorieën dus voornamelijk uit alcohol halen, kunnen dus op den duur aan ondervoeding gaan lijden.

Enkele feiten over alcohol

– Alcohol heeft geen voedende waarde
Alcoholhoudende dranken leveren per 1 gram alcohol 7 kcal aan energie, maar bevatten weinig of geen eiwitten, mineralen en vitaminen.
Bij matig gebruik zal de consumptie van alcoholische drank hooguit tot gewichttoename leiden.
Anders wordt het als er spraken is van misbruik.

– Alcohol verhoogt de lichaamswarmte niet
Bij alcoholgebruik worden de haarvaten onder de huid wijder, waardoor ze meer bloed laten doorstromen. Dit geeft een gevoel van warmte, maar in feite gaat er warmte langs de huid verloren. Door het verdovend effect van alcohol kunnen de tekenen van vermoeidheid tijdelijk geremd worden. Men heeft het gevoel dat men harder en langer kan werken, omdat het lichaam geen signalen van vermoeidheid geeft.

– Alcohol lest de dorst niet

De productie van urine in de nieren wordt geregeld door een hormoon dat de waterhuishouding regelt.
Heeft het lichaam vocht nodig, dan remt dit hormoon de wateruitscheiding af en voorkomt dat het lichaam uitdroogt. De alcohol in het bloed zet de werking van dit hormoon stop, zodat er meer urine geproduceerd wordt. Hoe meer alcohol, hoe meer het lichaam door de productie van urine aan vocht verliest. Hierdoor keert ook het dorstgevoel des te sneller terug. Alcoholhoudende dranken lessen dus tijdelijk de dorst, maar verhaasten nadien het dorstgevoel.

alcoholische dranken

 

 

Lees ook

De-totstandkoming-van-het-verbod-op-alcoholische-dranken

 

alcohol

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.