Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence?

Voorlichtingsbureau Halalvoeding in gesprek met ministerie over Foodwatch campagne
15/08/2014
Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees
24/08/2014
Show all

Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence?

Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence?

In de Nederlandse supermarkt is vanille extract bijna niet te krijgen.
Wat je daar vaak vindt zijn de vanille *aroma* flesjes. Vanille aroma wordt gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur.
Vanille extract daarentegen is een natuurlijk product van alcohol waarin vanillestokjes zijn getrokken.

Foto: Wikipedia :onbewerkte vanille-vruchten waar gedroogde vanillestokjes van worden gemaakt

Vanille extract
Smaak: de vanillesmaak wordt verkregen door vanillestokjes 2 tot 6 maanden te laten weken in alcohol
Alcoholpercentage: minstens 35%
Te vinden inandere landen dan België, want hier is het bijna niet te vinden, tenzij voor ontzettend hoge prijzen.
Gebruik: per eet- of theelepel, meestal terug te vinden in recepten van Amerikaanse oorsprong

 

Vanille aroma (= vanille flavour = vanille essence)
Smaakde vanillesmaak komt door gebruik van vanilline, dat is een synthetische stof met de geur en smaak van vanille
Alcoholpercentage: kleiner dan 35%, het vanille aroma van Delhaize bevat bijvoorbeeld 24% alcohol
Te vinden in: onder andere Delhaize en Carrefour, niet in de Colruyt
Te herkennen aan: wordt in kleine flesjes verkocht en is bruin van kleur
Gebruik: per eet- of theelepel en wordt daarom ook in flesjes verkocht, je kan een hoeveelheid vanille extract vervangen door eenzelfde hoeveelheid vanille aroma vanille extract
Sterk geconcentreerde vanille aroma/essence
Smaak: eveneens door het gebruik van vanilline
Alcoholpercentage: geen
Te vinden in: alle grotere supermarkten
Te herkennen aan: zit in een heel klein buisje
Gebruik: vanille essence is veel sterker dan vanille-extract en wordt gebruikt per druppel. Daarom wordt het ook in zo een kleine buisjes verkocht.Vanille-essence wordt met druppels gebruikt, vanille-extract met theelepels.

 vanille extract

Foto:Kittehscupcakes

Vanillesuiker
Vanillesuiker is suiker met vanillesmaak. Meestal is deze smaak afkomstig van synthetische vanilline en zou dus eigenlijk vanillinesuiker moeten heten. Vanillesuiker kan echter ook van natuurlijke vanille worden gemaakt of van een mengsel van synthetische met (een beetje) echte vanille. Vanillesuiker wordt gemaakt door vanilline aan de suiker toe te voegen. In de combinatie met suiker wordt het aroma van vanille krachtiger.

Aangezien natuurlijke vanille veel meer aromastoffen bevat dan alleen vanilline is er een smaakverschil tussen vanillesuiker van vanilline of van vanillestokjes.
Vanillesuiker kan eenvoudig zelf worden gemaakt door 2 gram vanilline met 100 gram witte basterdsuiker te mengen. Vanillesuiker van vanillestokjes kan bereid worden door vanillestokjes samen met witte basterdsuiker in een pot te stoppen, na verloop van tijd zal de vanillegeur in de suiker trekken.

Alcoholvrij vanille-extract
Er zijn bedrijven die claimen dat er een ideale vanille extract bestaat die ideaal is voor gebruik in halal-producten en voor warmte-intensieve producten.
Vanilline, de hoofdcomponent uit vanillebonen, wordt normaal geëxtraheerd met ethanol omdat de component in deze vloeistof oplosbaar is. Een bedrijf die de alcoholvrije versie maakt, extraheert het product met een mengsel van water en ethanol en verwijdert alle ethanol en het grootste deel van het water via destillatie. Doordat het product geen alcohol bevat is het geschikt in halal-producten. Andere alcoholvrije vanille-extracten bevatten vooral vluchtige oliën waardoor ze niet geschikt zijn voor waterige applicaties.

 

Maak je eigen vanille aroma: https://www.ikeethalal.nl/halal-vanille-aroma/

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

218 Comments

  1. […] Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence? […]