Regelmatig krijgen wij de vraag of wijnsteenzuur op ingredienten lijsten halal is?
Wijnsteenzuur, ook bekend als tartaric acid, is een natuurlijk zuur dat in fruit voorkomt en niet uit wijn.
Wijnsteenzuur wordt ook wel E334 genoemd.
Commercieel wordt wijnsteenzuur gewonnen uit afval van de wijnindustrie (schillen, perskoek).
Functie en eigenschappen wijnsteenzuur
Wijnsteenzuur wordt gebruikt als zuurteregelaar en smaakversterker in fruit en producten met een fruitaroma. Het stabiliseert de kleur in fruit en producten met vruchten.
Het wordt in voedingsmiddelen ook gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel, rijsmiddel (meestal in combinatie met bakzout) en stabilisator van eiwit.
Producten waar wijnsteenzuur veel in voorkomt:
In zeer veel producten, vooral snoep, frisdrank, wijn en jam.
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot max. 30 mg/kg lichaamsgewicht
Geen bijwerkingen
Wijnsteenzuur en tartraten worden onveranderd met de urine uitgescheiden en kennen geen bijwerkingen bij de gebruikte concentraties.
Wijnsteenzuur en tartraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.
Bron:http://www.food-info.net/nl/e/e334.htm
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl
3 Comments
Is er wijnzuurazijn halal?
Salaam alaikom Moustapha,
Ik verwijs je naar het artikel op Is wijnsteenzuur halal?
Ik snap de vraag van Moustapha wel, in het betreffende artikel is deze vraag namelijk niet beantwoord?