Geen kipderivaten meer uit Nederland naar Indonesië

KFC: helder en transparant wat betreft halalinfo
01/12/2012
Eenvandaag halal kip
04/12/2012
Show all

Geen kipderivaten meer uit Nederland naar Indonesië

Europese Halal Food Conferentie

 

“Geen kip meer uit Nederland naar Indonesië”

 

Gisteren vond de 2e Europese Halal Food Conferentie te Rotterdam plaats waar de nieuwe wetgeving betreffende het verhogen van de voltages bij elektrisch waterbadverdoving bij kip besproken werd.
De nieuwe wet houdt in dat het verdoven qua voltage nog hoger moet worden. Dit betekent dat de kippen letterlijk dood zullen zijn alvorens ze geslacht worden. Deze wijze van het doden van dieren is een vorm van marteling en niet toegestaan.
Het gevolg is dus dat er geen halalkip meer zal bestaan per 1 januari 2013.

Tijdens het congres hebben diverse geleerden en professoren presentaties gegeven over hun visie op verdoofd en onverdoofd slachten en wat te doen met de nieuwe wetgeving.
Het was een zeer interessant congres waar een breed publiek aanwezig was uit Japan, Italië, Frankrijk, Koeweit, Maleisië, Indonesië, Turkije, België, Duitsland en diverse organisaties, bedrijven en instanties. Helaas waren er geen nederlandse politici aanwezig.

In eerste instantie zien zij onverdoofd als de beste wijze en hebben een aantal verdovingstechnieken al afgekeurd waaronder gasverdoving.

“Dierenwelzijn moet voorop staan” – is het principe van de Islam en de zorg. Ook de voeding en groei van het dier is belangrijk en het slachten moet zonder stress gebeuren.
Daarna kan men praten over andere slachtwijzen in belang van dierenwelzijn als dat werkelijk effectief zal zijn.
Ondertussen is er een nieuwe verdovingstechniek ontworpen die is gepresenteerd tijdens het congres en voorgesteld. Hier zullen de verschillende instanties en organen zich over buigen.
Diverse onderzoeken toonden aan dat bij het verdoven, niet 100% voorkomen kan worden dat er geen kip dood zal gaan voor de slacht, waardoor veel islamgeleerden en deskundigen meer onderzoek willen naar de verdovingstechniek.


Geen kipderivaten meer uit Nederland naar Indonesië

Dr.Hakim, president van de Indonesian Halal Governmental Authority MUI en daarnaast president van de World Halalfood Councile heeft verklaard dat als kippen verdoofd worden volgens de nieuwe wet, zij geen derivaten van kip uit Europa, met name Nederland, meer zullen importeren.

De moslimconsument
De moslimconsument geeft zelf aan dat ze liever geen verdoofd geslachte kippen willen en zelfs dat plofkippen worden afgeschaft.Veel moslims zijn verrast dat zij legkipbatterij kippen eten en waren daar soms niets van bewust. Dierenwelzijn vindt de moslim vanuit islamitisch perspectief erg belangrijk.
De vraag is in hoeverre slachthuizen daar voor open staan.
zie httpv://www.youtube.com/watch?v=q8vO9RHsy_I

De conferentie is afgesloten met een officieel statement waarin aanbevelingen zijn ondertekend. Ook is er een petitie waar men bezwaar kan tekenen tegen de nieuwe wetgeving en er uitstel kan komen voor het toepassen van een nieuwe verdovingstechniek als men er over eens is vanuit de visie van islamitische geleerden.

De aanbevelingen zijn te downloaden op

http://www.halalcorrect.com/images/upload/files/Statement_HalalConferentie2012%20NL_Definitief.pdf

 Dr.Lukmaan Hakim,
    foto:
    Dr.Lukmaan Hakim,
president of The Indonesian Halal Governmental Authority MUI en president of the World Halalfood

foto:European Halalfood Congres
Sheikh Dr. Al-Khammar Al-Bakkali
Sheikh Dr. Taher Al-Tuzkani uit Belgie
Sheikh Dr. Ahmed Jaballah uit FrankrijkSheikh Dr Turkey Essa Al Mutairy,   moefti uit Koeweit
Sheikh Dr. Hanie Al-Mazidi uit Koeweit
Professor Dr. Ahmed Akqunduz uit Nederland


foto:
Aya Motohashi , Halal coordinator Assistant Chief Shariah Commitee van Tokushoku University Japan

Mariam Aaras, Voorlichtingsbureau Halalvoeding

 Tweede Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie  Nederland 2012

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Europese Halal Food Conferentie

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.