Halalkip schandaal DOUX
20/04/2013
Gesneden fruit: lekkerder voor kinderen!
22/04/2013
Show all

Glutenvrije couscous binnenkort verkrijgbaar

Glutenvrije couscous: ideaal bij glutenvrij dieet!

Wie de darmziekte coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen.

Niet voor even, maar levenslang. Dat komt heel precies.
Eet je toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt.
Denk aan brood, cous cous, bladerdeeg,crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart.
Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht.
Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen zoals harira (meel als bindmiddel en vermicelli), in sauzen, sommige snoepjes en ijssoorten.
Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet.

Wat is coeliakie
Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten in voeding niet verdragen

Beschadiging van de dunne darm
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.
Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.
Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende vitamines en mineralen opnemen.

Door de beschadiging van de darmwand bij coeliakie kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Aanhoudende diarree ;
  • Stinkende, vettige ontlasting die in de toilet vaak zogenaamde ‘remsporen’ veroorzaakt;
  • Een opgezette buik;
  • Buikpijn;
  • Overgeven;
  • Verminderde eetlust;
  • Soms komt juist verstopping voor.

Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Dit kan klachten veroorzaken als:

  • Gewichtsverlies en ondergewicht;
  • Bloedarmoede;
  • Vermoeidheid;
  • Depressiviteit en/of veel huilen;
  • Te geringe lengte groei;
  • Te late pubertijd;
  • Onvruchtbaarheid;
  • Humeurigheid;
  • Algeheel gevoel van ziek zijn;
  • Botontkalking.

 

Postitief effect van een glutenvrij dieet

De meeste mensen bij wie coeliakie is vastgesteld, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet.
Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken.
Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.

In het glutenvrije dieet ontbreken echter de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten.
Ook jodium en calcium zijn een punt van aandacht.
Let er altijd goed op dat u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dieetfout
Gemiddeld duurt het een jaar voordat iemand de basisprincipes van het glutenvrije dieet onder de knie heeft.
Dieetfouten liggen altijd op de loer, zeker in de beginperiode.
Ga altijd na wat de oorzaak is, zodat je fouten in de toekomst voorkomt.

Eet iemand per ongeluk gluten, dan kan een reactie optreden.
Deze reactie varieert van persoon tot persoon.
Sommigen kunnen dagenlang last hebben van bijvoorbeeld buikpijn. Anderen hebben helemaal geen last.
Ook als geen reactie optreedt, is het raadzaam het dieet zo snel mogelijk weer nauwgezet te volgen.
Het afweersysteem wordt dan niet verder geïrriteerd en eventuele beschadigingen van de darmwand worden voorkomen.
Wanneer klachten blijven bestaan raadpleeg dan je huisarts of specialist/kinderarts.

Wilt u een afspraak maken voor een glutenvrij dieet? Stuur gerust een mail naar info@ikeethalal.nl

Goed nieuws!
Binnenkort is er een nieuwe glutenvrije couscous te koop!
Heeft u interesse? Laat het ons weten via info@ikeethalal.nl

Glutenvrije couscous

glutenvrije couscous

Glutenvrije couscous

glutenvrije couscous

glutenvrije couscous

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.