Heeft te veel spinazie met vergiftiging te maken?

“Ik heb bloedarmoede”
16/11/2012
Gerstesoep
20/11/2012
Show all

Heeft te veel spinazie met vergiftiging te maken?

Vraag

Is het een fabeltje dat je juist niet teveel spinazie mag eten heeft te maken met
vergiftiging of nitraat ofzo allaho alam?


Antwoord

Dank je wel voor je vraag.
Spinazie behoort tot de groep “nitraatrijke groente”.
Nitraat zit van nature in bepaalde voedingsmiddelen en is niet direct een gevaar voor de gezondheid. Daarnaast wordt er soms nitraat en nitriet toegevoegd aan voedingsmiddelen om de houdbaarheid te verbeteren.
Het risico op gevaar is als je lichaam het nitraat omzet in nitriet.

 

Mijd nitraat rijke groente met vis!

 

Door het bewaren, bereiden of het eten van nitraatrijke groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet is sneller schadelijk omdat nitriet weer omgezet kan worden in kankerverwekkende nitrosaminen wat uit dierproeven is gebleken.

De schadelijke nitrosaminen ontstaan bijvoorbeeld door nitraatrijke groenten te eten met vis en schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel).
Door de combinatie van nitriet met de eiwitten in vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen.
Dus vermijd bijvoorbeeld gerechten met spinazie of rode bietensalade in combinatie met vis samen.


Wetgeving in Nederland over nitraat 

Er zijn normen gesteld aan de hoeveelheid nitraat die in voeding en drinkwater mag voorkomen. Dit is vastgelegd in een Europese verordening en in het warenwetbesluit verontreiniging van levensmiddelen. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) ziet toe op de naleving van de normen.


Tip: Verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren. Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30% dalen.

Mariam Aaras, dietist

 

nitraat

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.