Ritueel slachten weer ter discussie

Migrantenprotocol paramedici 2008
05/10/2012
Certificeringsbureau Halalcorrect BV roept op om een conferentie op 21 november te komen houden
05/10/2012
Show all

Ritueel slachten weer ter discussie

Halal slachten weer ter discussie

 

In de media wordt het ritueel slachten weer ter discussie gesteld.

 

Tussen joodse en islamitische organisaties en demissionair staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw dreigt een conflict te ontstaan, omdat Bleker alsnog de rituele slacht in Nederland onmogelijk lijkt te maken.
Dat laatste blijkt uit een conceptbesluit van de staatssecretaris dat in handen is van NRC Handelsblad.
Enkele bepalingen in dat besluit staan haaks op het in juni afgesloten Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten. Dit convenant is terug te vinden op klik hier op  

 

In het convenant kwamen het ministerie, de slachterijen en islamitische en joodse organisaties overeen dat er onverdoofd kan blijven worden geslacht zoals de religies voorschrijven.
Maar dan moet het dierenwelzijn tijdens de rituele slacht wel verbeteren.
Zo werd bepaald dat een dier alsnog moet worden bedwelmd als het 40 seconden na de halssnede niet buiten bewustzijn is.

 

 

Ritueel slachten

RITUEEL SLACHTEN ALSNOG ONMOGELIJK?

 

De rituele slacht lijkt alsnog onmogelijk gemaakt te worden omdat Bleker slachters wil verplichten aanwijzingen op te volgen van een ambtenaar. Joden vrezen dat de ambtenaar boven de opperrabbijn komt te staan en zich gaat bemoeien met zaken die de religie direct raken, zoals het aantal snijbewegingen en de plek waar de halssnede wordt toegebracht. Nu kan de ambtenaar slechts aanwijzingen geven over meer logistieke zaken.
Als de verandering wordt doorgevoerd, is het vlees mogelijk niet meer koosjer.

Bleker stuurde vorige week vrijdag zijn conceptbesluit naar de slachterijen en de organisaties.
Die kregen tot dinsdag de tijd om te reageren.
Die korte periode, die bovendien samenviel met het joodse Loofhuttenfeest, lijkt in tegenspraak met de afspraken die Bleker afgelopen juni na maanden onderhandelen maakte met de betrokken partijen.
ORGANISATIES WILLEN MEER TIJD

Ebubekir Ozture, directeur van het Contactorgaan Moslims en Overheid, heeft meer tijd nodig om de plannen van Bleker te bestuderen. “Onze juristen zijn er druk mee bezig.” Ozture gaat er vooralsnog van uit “dat Bleker goede intenties heeft”.

Staatssecretaris Bleker zegt de partijen extra tijd te gunnen, maar laat in het midden of hij aan hun bezwaren tegemoetkomt.
“Op basis van de reacties wordt bezien of de concept-amvb aanpassing behoeft.” aldus NRC.
Jigal Markuszower van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap zegt:
“We gaan ervan uit dat hij rustig op onze reactie wacht.
Na 400 jaar rituele slacht kun je niet verwachten dat deze kwestie in een paar dagen wordt opgelost.”
De betrokken organisaties willen vooralsnog niet inhoudelijk op de plannen van Bleker reageren.

 

Voorlichtingsbureau Halalvoeding zal gaan uitzoeken wat de regels omtrent ritueel slachten waaronder halalslachten voor gevolgen voor ons als consument zal hebben en wat voor invloed dat heeft op onder andere de slagers en het offerfeest.

 

Mariam Aaras,halalconsulent

 

 

Ritueel slachten

Halal slachten

 

ritueel slachten

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.