Paardenvlees haram?
15/02/2013
Ook paardenvlees in Nestlé-producten
19/02/2013
Show all

Voedingsadvies; Bij wie kan ik terecht?

Diëtist, consulent of voedingskundige?

Voedingsadvies; Bij wie kan ik terecht?
Als je wilt afvallen of door een ziekte of allergie niet alles mag eten, kun je vaak wel wat hulp gebruiken. Maar breng je dan een bezoekje aan een diëtist, gewichtsconsulent of voedingsdeskundige? Om die keuze makkelijker te maken, hebben we de verschillen en overeenkomsten op een rijtje gezet.

Diëtist

Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Je kunt bij een diëtist terecht voor begeleiding bij het afvallen en aankomen bij ongewild gewichtsverlies, maar ook voor voedingsadvies bij medische klachten zoals een hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte, diabetes, voedselallergie en het prikkelbare darm syndroom. Het komt ook regelmatig voor dat een (huis)arts doorverwijst naar een diëtist.

De combinatie van voeding en medische klachten maakt dat een diëtist niet alleen veel weet van eten, maar ook medische kennis heeft. Op basis van die twee pijlers stelt de diëtist een dieet samen. Een dieet is een voedingswijze die om medische redenen afwijkt van het normale voedingspatroon.

De titel diëtist is een beschermde titel. Niet iedereen mag zich dus zomaar zo noemen. Daarvoor moet je de vierjarige HBO-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek’ hebben afgerond en geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Gewichtsconsulent
Bij een gewichtsconsulent kun je niet terecht voor een dieet of dieetschema, maar wel voor voedings- en beweegadvies. Een consulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen metgewichtsproblemen te begeleiden. De adviezen hebben vaak als doel om je een gezondere leefstijl aan te leren. Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsult mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten of oorzaken zal een consulent je doorverwijzen naar de huisarts of diëtist.

Gewichtsconsulent word je door de mbo-opleiding tot gewichts- of voedingsconsulent te volgen die meestal een of twee jaar duurt.
Met een erkend diploma kunnen consulenten zich vervolgens aansluiten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten (BGN).
De titel gewichtsconsulent is namelijk niet beschermd. Wanneer een consulent is aangesloten bij de BGN weet je zeker dat een consulent zich houdt aan de beroepseisen en een beroepsopleiding heeft gevolgd.

Voedingsdeskundige
Een voedingsdeskundige, de naam zegt het eigenlijk al, is deskundig op het gebied van voeding. Ook de titel voedingsdeskundige is niet beschermd.
Hij wordt vaak gebruikt door wetenschappers die in Wageningen de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. Maar ook hbo-ers die een voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd noemen zichzelf voedingskundige. Zo bestaat er ook een eenjarige hbo-opleiding tot voedingsdeskundige.

Soms werken voedingsdeskundigen vanuit een eigen praktijk, maar je vindt ze daarnaast als voorlichter op bijvoorbeeld scholen, bedrijven en sportscholen.

Aanvulling: Diëtisten kunnen zichzelf ook voedingskundige noemen als zij een 3e jaars voedingskundige stage hebben gevolgd tijdens de opleiding.

Diëtist

Kiezen?

Voor een deel bepalen de omstandigheden je keuze voor een van de drie begeleiders, maar zeker bij afvallen heb je vaak een keuze. Let dan altijd goed op de opleiding van de deskundige en kijk of zij zich eventueel hebben aangesloten bij een beroepsvereniging. Snelle methodes en wondermiddeltjes leiden in ieder geval niet tot een blijvend resultaat. Probeer daar dan ook van weg te blijven.
Wil je een dieetafspraak maken met ons? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl.

bron: gezondheidsnet.nl

Diëtist in Kwalitetsregister Paramedici

Diëtist in Kwalitetsregister Paramedici

Diëtist

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.