“Moet glimlachen dat jij zoveel dingen doet voor iederéén”
12/08/2014
Voorlichtingsbureau Halalvoeding in gesprek met ministerie over Foodwatch campagne
15/08/2014
Show all

Foodwatch e-mailactie: ‘verborgen dieren’

Foodwatch in actie tegen dierlijke ingrediënten!

Foodwatch heeft Voorlichtingsbureau Halalvoedig benaderd met het verzoek de emailactie  “verborgen dieren” te ondersteunen. Voorlichtingsbureau Halalvoeding ondersteunt de eis voor strengere etiketteringsregels hierin en ondersteunt vanuit het belang van de consument deze campagne.

Wat is het probleem?

Veel consumenten eten uit religieuze overwegingen geen varken of rund. Vegetariërs eten uit principe geen vlees en vis, en veganisten kiezen er zelfs voor om dierlijke producten helemaal te vermijden. Maar eenvoudig is dat niet: dierlijke (bij)producten zitten verborgen in alledaagse voedingsmiddelen. Rund in chips, varkensgelatine in geitenkaas, visolie in olijfolie en appels die glanzen dankzij een soort was gemaakt van luizen… foodwatch kwam het allemaal tegen. Ook in producten waarbij je dit helemaal niet verwacht, zoals brood of sap. Soms staan dierlijke ingrediënten op het etiket vermeld als E-nummer of een andere onduidelijke benaming. En sommige dierlijke ingrediënten hoeven volgens de wet niet eens op het etiket te staan. Deze problematiek signaleert Voorlcihtingsbureau Halalvoeding ook al een aantal jaren en proberen consumentenvragen vaak te beantwoorden zoals de herkomst van E nummers, cysteine in brood (mensen/dierenhaar afkomstig), soort gelatine etc.

Wat betekent dit voor jou?

Wil je (bepaalde) dierlijke ingrediënten absoluut niet eten, dan is dat vrijwel onmogelijk. Je kunt ze immers lang niet altijd in de ingrediëntenlijst vinden. Om welke redenen je bepaalde dierlijke producten ook wilt vermijden, jouw keuzevrijheid wordt beperkt door deze verborgen dierlijke ingrediënten.

Wat is de stand van zaken?

Door een hiaat in de wetgeving komen ‘verborgen dieren’ in voedselproducten regelmatig voor. Zo mag een producent vruchtensap ‘klaren’ (helder maken) met behulp van gelatine, zonder dat dit op het etiket hoeft te staan. Of neem smaakversterkers en aroma’s; deze kunnen dierlijke bestanddelen bevatten, maar dat vind je niet op het etiket. Hetzelfde geldt voor veel E-nummers die zowel een dierlijke als een plantaardige basis kunnen hebben; dat hoeft de producent niet in de ingrediëntenlijst te vermelden.

Dit wil foodwatch

Foodwatch wil dat op de verpakking duidelijk vermeld wordt of in het product een ingrediënt of ‘technische hulpstof’ van dierlijke herkomst zit. Dit geldt ook voor dierlijke componenten in smaakstoffen, aroma’s en andere toevoegingen. Alleen dan kun je als consument (bepaalde) dierlijke ingrediënten echt vermijden.
Voorlichtingsbureau Halalvoeding vindt dit een meerwaarde en hebben we ook ons statement hierover beschreven die binnenkort gepubliceerd wordt.

Hoe kan men meedoen?

Wil jij ook duidelijk op een productverpakking kunnen zien welke dierlijke ingrediënten erin zijn verwerkt?
Men kan de de e-mailactie aan minister Schippers  ondertekenen op

http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/verborgen-dieren/e-mailactie/

 DC

Foodwatch campagne 'verborgen dieren'

Foodwatch campagne ‘verborgen dieren’

 

Voorlichtingsbureau Halalvoeding
Foodwatch

Foodwatch

Foodwatch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.