Varkensvlees in Hamza’s Food kipburgers in Engeland gevonden
05/04/2013
Australië: Vliegmaatschappij Qantas neemt varkensvlees uit menu na fusie
08/04/2013
Show all

Al-Ajwa dadel

Al-Ajwa dadel / عجوة

Afkomst: Madina Al Munnawarah / المدينة المنورة

Dadels zijn een gezonde gedroogde fruitsoort die in de islamitische voedingsleer een belangrijke rol spelen.
Zo wordt de dadel gegeten bij het breken van het vasten in de maand Ramadan en wordt het ook in bij bepaalde ziektes aangeraden.
Er is 1 soort dadel die de profeet Mohammed sws specifiek genoemd heeft.
Deze komt speciaal uit Medina in Saoedie -Arabie en wordt de Al -Ajwa dadel genoemd.

 ‘Aisha (radiAllaahu ‘anha) heeft overgeleverd van de Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) dat hij heeft gezegd:

“De ‘Ajwa dadel van ‘Aliya (een gebied in Madina) bevat een helend effect op het lichaam(shifa) en is als tegengif in de vroege ochtend.”

(Muslim)


حَدَّثَنَا مُحَمَّدٌ، أَخْبَرَنَا أَحْمَدُ بْنُ بَشِيرٍ أَبُو بَكْرٍ، أَخْبَرَنَا هَاشِمُ بْنُ هَاشِمٍ، قَالَ أَخْبَرَنِي عَامِرُ بْنُ سَعْدٍ، قَالَ سَمِعْتُ أَبِي يَقُولُ، سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ” مَنِ اصْطَبَحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةٍ لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سَمٌّ وَلاَ سِحْرٌ “.

Sa’d overlevert dat hij de Profeet Mohammed (صلى الله عليه و سلم) hoorde zeggen:

“Wie 7 Ajwa dadels eet in de ochtend wordt op die dag niet getroffen door magie of gif” (Sahih Bukhari)

حَدَّثَنَا إِسْحَاقُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنِ ابْنِ أَبِي نَجِيحٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ سَعْدٍ، قَالَ مَرِضْتُ مَرَضًا أَتَانِي رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَعُودُنِي فَوَضَعَ يَدَهُ بَيْنَ ثَدْيَىَّ حَتَّى وَجَدْتُ بَرْدَهَا عَلَى فُؤَادِي فَقَالَ ” إِنَّكَ رَجُلٌ مَفْئُودٌ ائْتِ الْحَارِثَ بْنَ كَلَدَةَ أَخَا ثَقِيفٍ فَإِنَّهُ رَجْلٌ يَتَطَبَّبُ فَلْيَأْخُذْ سَبْعَ تَمَرَاتٍ مِنْ عَجْوَةِ الْمَدِينَةِ فَلْيَجَأْهُنَّ بِنَوَاهُنَّ ثُمَّ لِيَلُدَّكَ بِهِنَّ ” .

Sad zei:

“Ik was getroffen door een ziekte. De Profeet (صلى الله عليه و سلم) kwam mij opzoeken.

Hij deed zijn handen (صلى الله عليه و سلم) op mijn borst en ik voelde de koelheid op mijn hart. De Profeet zei:
“Jij bent een man die lijdt aan een hartziekte.
Ga naar Al-Harith ibn Kaladah, broer van Thaqif, hij is iemand die medische behandelingen geeft. Hij moet 7 Ajwa dadels van Medina malen inclusief de pit en deze in jouw mond stoppen.” (Abu Dawud)

Veel geleerden zeggen ook dat het effect van andere dadels ook aangeraden wordt indien men niet aan al Ajwa dadels kan komen.

Als je de hadith goed bestudeert, zijn er opvallend veel bijzonderheden te ontdekken.

– De 7 dadels wegen in totaal 70-100g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam.

– De 7 dadels samen 70g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Daarnaast 35g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en
7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede.
Daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.

Deze hoeveelheid is genoeg om het lichaam te ontdoen van toxische stoffen zoals metalen en vrije radicalen. Ze hebben een gunstig effect op de lever en stimuleren het ontgiften van afvalstoffen.
Dadels schijnen ook effectief tegen worminfecties te zijn.

Dieet
Het is  supergezond om dagelijks een paar dadels te eten als tussendoor en zo ook vezelrijker te eten wat gunstig is voor de spijsvertering en voorkomt obstipatieklachten.
Daarnaast zorgt het voor langdurige energie en heeft men langer verzadigingsgevoel wat past binnen een gezond afvaldieet.

Bij de geboorte van een kind
Het eten van dadels verlicht de pijn van de bevalling, helpt bij de productie van melk voor moeders die borstvoeding geven en ook bloedverlies te voorkomen na de bevalling.

Hadj
Mensen die naar de hadj (bedevaart) gaan halen speciaal soms deze dadels en wordt de laatste tijd steeds meer verkocht in Nederland.

 Wist je dat profeet Mohammed sallalaho alaihi wa salaam deze palmboom zelf in Medina had geplant?

Al-Ajwa dadel

foto: Abdul-Rahman Advany Al Ajwa dadels

Al-Ajwa dadel

In het hele land worden deze dadels verkocht.
Wilt u meer info waar deze verkrijgbaar zijn? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Al-Ajwa dadel

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

4 Comments

 1. Abdelfattah schreef:

  Salaamu 3alaikoum.

  Hoelang duurt het voor 7 ajwa dadels verteerd zijn op een nuchtere maag?

 2. Imad Karim schreef:

  @Abdelfattah Dat duurt gemiddeld 2 tot 3 uur voordat het de maag verlaat. Maar dit is echt afhankelijk per persoon hoelang dat duurt. Ajwa dadels verbeteren de spijsvertering mocht je daar problemen mee hebben is het raadzaam Ajwa dadels te nuttigen wellicht dat andere dadels de zelfde functie hebben. Op https://ajwabylima.nl staat er meer informatie wat betreft de ajwa dadels.

 3. Imad Karim schreef:

  Had een vraag over een stukje text op https://ajwadadels.com/ waarin wordt verteld dat Ajwa dadels niet zo slecht zou zijn voor diabetici Hoe kan dit zo zijn terwijl het vol met suikers zit?

 4. Youssra Beztati schreef:

  Is er een etiqette die gevolgd dient te worden bij het eten van ajwa dadels?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.