Jan van Ee BV slacht niet meer halal?

Halal GEDICHTEN wedstrijd: Win een gratis dieetconsult t.w.v 65 euro!
24/06/2013
Halalslachthuis Slingerland gesloten
02/07/2013
Show all

Jan van Ee BV slacht niet meer halal?

Jan van Ee BV slacht niet meer halal

Jan van Ee BV slacht niet meer halal

Halalslachthuis Jan van Ee nog halal?

In een artikel van ons hadden we een lijst met halalslachthuizen genoemd die halalwaardig zijn, zie

 

 

https://www.ikeethalal.nl/hoe-zit-het-met-nummers-bij-kip-inkopen/

 

 

Hier is verandering in gekomen door de nieuwe verdovingswet.

Nr 1 Halalslachthuis Jan van Ee Bv slacht nu halal na gasverdoving

Nr 2 Halalslachthuis Slingerland is gestopt met halalkipverkoop

Volgens het slachthuis Jan van Ee wordt sinds half juni 2013 Jan van Ee in Stroe niet meer halalgecertificeerd door de halalcertificeerder Halalcorrect bv doordat zij overgegaan zijn op gasverdoving en Halalcorrect dat niet certificeert.
Wij hebben voorlopig telefonisch informatie doorgekregen.

Volgens Jan van Ee BV wordt er na gasverdoving wel nog halalgeslacht door een moslim.

Volgens onze bevindingen is gasverdoving door de meeste geleerden niet toegestaan aangezien het nauwelijks meetbaar is of het dier dood is of bewusteloos en is de kans dat men een dood dier gaat slachten groot.
In de Islam is verdoven als alternatief toegestaan in geval van nood wanneer er grote producties zijn maar met lichte voltages zodat het dier niet dood gaat maar tijdelijke buiten bewustzijn.

Binnenkort hebben wij een gesprek met de contactpersoon van de afdeling halal bij Jan van Ee over de redenen waarom de redenen zijn dat ze overgegaan zijn op gasverdoving en of zij hun kip nog halal blijven noemen. Momenteel is hij met vakantie en is de info via het secretariaat binnen gekomen.

Slachthuizen de dupe van nieuwe verdovingswet
In Nederland is een nieuwe verdovingswet ingegaan die in strijd is met halal verdoofd slachten doordat het voltage te  hoog is en de kippen dan dood zijn.
Helaas zijn nu zowel slachthuizen, slagers als consumenten de dupe ervan.
Zij zullen nu niet meer bij slagers inkopen die kippenvlees verkopen zoals bij Jan van Ee BV vandaan komen door de wijziging in verdoven namelijk gasverdoving.

Vraag dus goed de slager na waar hij het kippenvlees inkoopt en welke verdovingswijze is toegepast alvorens de slacht.

Schema van diverse fatwacommitees die uitspraak hebben gedaan over verdovingswijzen in een halalslachthuis

fiqh

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

2 Comments

 1. Joelfan schreef:

  Goedemorgen
  Zou graag willen weten of jullie nog zonder gasverdoving slachten en dat er genoeg moslims staan om de dieren te slachten zonder verdoving en of vergassing
  Zou heel graag een antwoord hierop willen hebben
  Mvg
  Joelfan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.