Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Impermissibility of animals killed with electrical stunning
30/10/2015
Publicatie Richtlijnen goede voeding 2015
10/11/2015
Show all

Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Themabeeld Foto: Niloo / Shutterstock.com

Etiketten op producten die vlees bevatten scheppen niet altijd duidelijkheid over de inhoud en kunnen misleidend zijn. Dat concludeert de European Consumer Organisation (BEUC), waarvan Test-Aankoop lid is, na een onderzoek. De organisatie dringt er bij de lidstaten op aan de Europese regels strikter toe te passen.

Misleidende etiketten
De organisatie stelde ook vast dat de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld brochettes niet correct wordt weergegeven. Als er meer dan 5 procent water wordt toegevoegd, zoals vaak gebeurt, moet dat worden vermeld.

Een andere manier waarop de consument wordt misleid is een gebrek aan vermelding dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd, wat een lagere kwaliteit oplevert. Lamsvlees of kalfsvlees wordt in sommige gevallen dan weer vervangen door gevogelte.

Controle
Consumenten moeten hun aankopen kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zegt Monique Goyens, directrice van BEUC. “Het is niet omdat een product goedkoop is dat het etiket misleidend moeten zijn. U betaalt voor vlees, niet voor water.”

De organisatie vraagt de Europese lidstaten frequenter te controleren op de etiketten. “Het is momenteel zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen”, aldus Goyens. De Europese Commissie moet dan weer betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Zo worden volgend jaar nieuwe wetgevende initiatieven verwacht over het nitraatgehalte in voeding.

Uit: standaard.be
4 november 2015

Lees ook AH runderworst zonder rundvlees

misleidende etiketten

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.