Rabbijn Abrahm Cooper haalt hard uit naar het kabinet over nieuwe slachtregels

‘Pre-slaughter stun less humane than shechita’
09/04/2016
Migrante ouderen vaker dement dan nederlandse ouderen
29/09/2016
Show all

Rabbijn Abrahm Cooper haalt hard uit naar het kabinet over nieuwe slachtregels

Rabbijn Abrahm Cooper haalt hard uit naar het kabinet over nieuwe slachtregels

Rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles haalt hard uit naar het kabinet, omdat dat het ritueel slachten in Nederland alsnog aan banden wil leggen.

Volgens Cooper is er vanuit het joodse perspectief geen reden om dat te doen. „Er worden in Nederland jaarlijks slechts drieduizend dieren kosjer geslacht en dat gebeurt op een manier die juist ontworpen is om de dieren zo min mogelijk pijn te berokkenen.”

„Er worden in Nederland jaarlijks slechts drieduizend dieren kosjer geslacht en dat gebeurt op een manier die juist ontworpen is om de dieren zo min mogelijk pijn te berokkenen.”

De rabbijn noemt het voorstel van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in samenspraak met slachterijen, maar ook een joodse- en een moslimorganisatie ‘schandelijk’.

serge-16april27

„Niet bestaande dierenrechten worden verheven boven het grondrecht van mensen om hun religie te mogen uitoefenen”, vindt hij.

Hij vraagt zich bovendien af of de aangekondigde beperkingen wel mogen. In Nederland geproduceerd halal en kosjer vlees mag van Van Dam straks niet meer worden geëxporteerd. De rabbijn stelt dat dit in strijd is met de regels voor de Europese interne markt.

De Tweede Kamer moet er nog over debatteren. Vijf jaar geleden wist de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer nog een politieke meerderheid te verwerven voor een verbod op de rituele slacht. Maar dat plan sneuvelde later alsnog in de Eerste Kamer omdat de Senatoren een grotere waarde hechtten aan de vrijheid van godsdienst dan aan dierrechten.

Het nieuwe voorstel van staatssecretaris Van Dam moet daar een mouw aan passen. Als de politiek niet opnieuw gaat bokken, zal het op 1 januari 2017 worden ingevoerd.

Bron: Telegraaf
7 maart 2016

Foto: LIGTENBERG, SERGE

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.