’99 procent kippenvlees in supermarkt besmet’

Aubergine caloriearm,vezelrijk en reinigt het lichaam
OPA’s en OMA’s onmisbaar!
Show all

’99 procent kippenvlees in supermarkt besmet’

’99 procent kippenvlees in supermarkt besmet’

 

 

AMSTERDAM – De Consumentenbond waarschuwt in een onderzoek dat vandaag gepubliceerd wordt voor de omstreden bacterie ESBL in bijna al het kippenvlees dat in de supermarkten ligt.

 
Het onderzoek naar de bacterie werd 31 januari 2012 gepubliceerd. Op 99 procent van het kippenvlees uit intensieve kippenbedrijven zit de bacterie, meldt De Telegraaf op basis van een voorpublicatie.
De Consumentbond bevestigt de onderzoeksresultaten en geeft op haar website meer uitleg. ”Kipfilet is nog steeds niet met een gerust hart te eten. Op een enkele kip na werden op alle monsters ESBL-bacteriën aangetroffen.”

De bond, die de campagne Schone Kip is gestart, ziet ESBL-bacteriën als een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel.
Antibioticagebruik
De besmetting kan ontstaan door overmatig antibioticagebruik in de veeteelt.
Biologische kipfilet heeft minder antibioticaresistente bacteriën.

De ESBL-bacterie is resistent tegen de meeste antibiotica.
In 2010 viel er volgens het RIVM één dode en zijn er in 2007 in Nederland ongeveer honderd sterfgevallen berekend.

Reactie
Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) laat in een reactie in de ochtendkrant weten dat het antibioticagebruik in de sector in 2011 al met 28 procent is teruggebracht, ten opzichte van 2009.
Een woordvoerder zegt hierover: ”We erkennen het probleem van de ESBL-bacterie, maar we kunnen dit niet van de ene op de andere dag oplossen. De komende jaren gaan we het antibioticagebruik nog meer reduceren.”

De vraag is of deze bacterie in mindere mate voor komt bij halalkip aangezien daar het bloed bij het kippevlees 100% is verwijderd en de kans op bacteriegroei minder is. Onderzoek hiernaar zou dit moeten uitwijzen.

bron:
http://www.nu.nl/binnenland/2728572/99-procent-kippenvlees-in-supermarkt-besmet.html

’99 procent kippenvlees in supermarkt besmet’

Comments are closed.