4000 jaar geleden kwamen ze oorspronkelijk uit het huidige Pakistan.
Rond 500 voor Chr. zouden ze China hebben bereikt waar de geneeskrachtige werking werd gevonden. Ze staan vermeld in Qi Min Yao Shu, (Qimin Yaoshu / Ts’i Min Yao Shu) een oud Chinees werk van de geroemde wetenschapper Jia Sixieover landbouw, dat iets als ‘belangrijke technieken voor het welzijn van de mens’ betekent.
De naam aubergine is afgeleid van het arabische woord as al-badhinjan en is in de 7e eeuw door de arabieren naar Frankrijk geintroduceerd.
Sinds 1975 is de aubergine in Nederland bekend geworden.
Aubergine caloriearm
Aubergine bevat weinig calorieën, maar slorpt wel gretig olie en zout op.
Ze behoort tot de minst calorierijke groentesoort zelfs.
De energie die ze levert, bestaat vooral uit koolhydraten, en slechts heel weinig eiwitten en vetten.
Het koolhydraatgehalte hangt af van de soort, maar ook van de rijpheidsgraad.
Te vroeg geplukte aubergines bevatten weinig koolhydraten, wat de smaakkwaliteit niet ten goede komt.
Aubergine bevat veel vezels (pectines) die smelten bij het bakken.
Vandaar dat wanneer ze gebakken worden zo zacht en smeuïg worden.
Sommige koolhydraten in de aubergine worden slechts in kleine hoeveelheden opgenomen door de darmen en worden gefermenteerd in de dikke darm.
Door de grote hoeveelheid vezels heeft dit een licht laxerend effect, wat altijd nuttig is bij constipatie of te wel verstopping. Daarnaast zorgen de vezels voor het verlagen van je cholesterolgehalte.
Aubergine is een rijke bron van magnesium en foliumzuur.
Foliumzuur vermindert de kans op darmkanker en bij het begin van zwangerschap minder kans op een open ruggetje of hazenlip.
Magnesium is een natuurlijke antistress mineraal en vermindert de kans op een depressie.
Daarnaast bevat het veel kalium en slechts weinig natrium.
Aubergine heeft daardoor sterke vochtafdrijvende eigenschappen en ontgiftende werking.
Ideaal dus in de vastenmaand bijvoorbeeld.
Advies
Wees voorzichtig met de hoeveelheid zout en olieverbruik. Olijfolie past prima bij deze groentesoort.
Aubergines bevatten solanine (net als in aardappel) waardoor men deze niet rauw moet eten anders krijgt u maag- en darmklachten.
Zoekt u een lekker recept?
Klik op onderstaande link:
http://ikeethalal.nl/zaalouk-een-supergezond-auberginegerecht/
Te vroeg geplukte aubergines bevatten weinig koolhydraten, wat de smaakkwaliteit niet ten goede komt.