België :”Verbod onverdoofd slachten kostte schapenhouderij ruim 1,5 miljoen euro”

REVIEW
EFSA: Hogere aanbeveling voor koper aangeraden
Show all

België :”Verbod onverdoofd slachten kostte schapenhouderij ruim 1,5 miljoen euro”

België :”Verbod onverdoofd slachten kostte schapenhouderij ruim 1,5 miljoen euro”

Foto:ikeethalal.nl

Foto:ikeethalal.nl

De Boerenbond raamt dat de schapenhouderij 1,2 tot 1,7 miljoen euro verlies leed door het verbod op onverdoofd slachten tijdens het voorbije offerfeest. De grote professionele bedrijven verloren tot 68.000 euro, voor middelgrote bedrijven wordt het gemiddeld verlies op 15.000 euro geschat en voor de kleine bedrijven op 6.000 euro. Dat meldt de organisatie in haar blad Boer&Tuinder.

De landbouworganisatie komt tot deze bedragen door te wijzen op het verschil dat de verkoop van een dier opbrengt tijdens het offerfeest en in de gewone handel.
Door het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtplaatsen werden naar verluidt ongeveer 20.000 schapen minder verkocht en geslacht.
Tijdens het offerfeest wordt 200 à 225 euro betaald per dier, in de gewone handel is dat slechts ongeveer 140 euro.

De Boerenbond verwijt vooreerst Vlaams minister Ben Weyts dat hij te weinig garanties geboden heeft dat er tijdens het voorbije offerfeest voldoende slachtcapaciteit zou zijn voor onverdoofd slachten in de erkende slachthuizen. “In het verleden, vooraleer er tijdelijke slachtvloeren werden ingevoerd, was de capaciteit immers ook ontoereikend”, aldus de organisatie.
De vrees dat de slachtcapaciteit niet groot genoeg zou zijn, was de reden voor de Raad van Moslimtheologen om begin september moslimgezinnen vrij te stellen van het offeren van een schaap.

“Als de Raad van Moslimtheologen echter beslist dat, zoals in andere landen, verdoofd slachten tijdens het offerfeest toegelaten wordt, is het probleem opgelost. In Ierland, Denemarken en Zwitserland zouden de moslims daarmee minder problemen hebben”, aldus de Boerenbond. De landbouworganisatie benadrukt daarom de nood aan een goede dialoog tussen de verschillende geloofsgemeenschappen, de veehouders en de overheid. Ze erkent het hoger risico op pijn en lijden bij onverdoofd slachten, maar pleit voor een regeling op Europees niveau die ritueel slachten zou verbieden.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding ziet totaal geen oplossing in het toestaan van bedwelmd slachten en wil juist het onbedwelmd slachten waarborgen en dat er kwalitatief verbetering optreedt mocht het nodig zijn.

Bron:
12 oktober 2015 Hln.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *