100% halal biologisch vlees; Welk stukje vind jij nou echt het lekkerst?
De voordelen van olijfolie
Show all

Kok: ‘Voedingswetenschap moet onzin corrigeren’

Kok: ‘Voedingswetenschap moet onzin corrigeren’

Dhr.F.Kok, hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University,hield afgelopen week in Utrecht de lezing ‘Verslikken we ons in de voedingswetenschap?’, georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).

 “Er wordt rond voeding veel onzin beweerd.
De voedingswetenschap moet dit corrigeren, want de geloofwaardigheid is in het geding.”

Volgens Kok brengen ‘dieetgoeroes en voedingsevangelisten’ de consument in verwarring en bezorgen zij de voedingswetenschap een slechte naam.
Zo wordt er in de media te veel aandacht gegeven over rauw voedsel, het paleo-dieet en de obesitasbacterie wat volgens hem afleidt van het werkelijke belang van gezonde en verantwoorde voeding.

Genen en voeding

Hij ging verder in op trends in voedingsonderzoek, waaronder het belang van voeding tijdens de eerste 1000 levensdagen,
ongezond buikvet en wat hieraan kan worden gedaan,
cognitieve achteruitgang bij ouderen en de rol van voeding hierbij
en breinonderzoek naar eetlust en verzadiging.
De interactie tussen genen en voeding speelt hierbij een belangrijke rol, stelde hij.

Nieuwe inzichten helpen de industrie en overheid om verdere stappen te zetten in de preventie van welvaartsziekten en verbetering van de kwaliteit van leven.

Financiering lastiger

Wel vindt hij dat het financieren van onderzoek lastiger wordt. Volgens Kok kan een te grote nadruk op publiek-private samenwerking de diversiteit in het onderzoek en de creativiteit van de onderzoeker remmen.

Kok hield zijn lezing op uitnodiging van de NAV, die in 2003 is opgericht als platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland.
Kok is prominent lid en een van de oprichters van NAV.
Dit was de eerste van een serie jaarlijks terugkerende publiekslezingen van de NAV.
bron:http://evmi.nl

verdoofd slachten

Voedingswetenschap

Voedingswetenschap is meer dan voeding 

Voedingswetenschap weet wat je eet Voedingswetenschap

Voedingswetenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *