Database op komst over herkomst vlees
Persbericht: Staatssecretaris Van Dam scherpt regels ritueel slachten aan
Show all

Mag ik kaneel tijdens mijn zwangerschap?

Vraag inbox op Facebook

Ik ben net 2 maanden zwanger en hoorde dat ik geen kaneel mocht. Klopt dat?

Antwoord
In de eerste 3 maanden is het aangeraden matig te zijn met kaneel vanwege de smaakstof coumarine. Coumarine is het bestanddeel van kaneel dat voor de typische geur en smaak zorgt. Teveel ervan kan schadelijk zijn.
Uit studies blijkt dat een zuivere coumarine bij ratten en muizen tumoren kan veroorzaken in de lever, nieren en de longen. In het menselijk lichaam wordt coumarine slechts voor een zeer klein deel omgezet in die giftige stof. Waarschijnlijk kan het lichaam deze hoeveelheid verwijderen. Geneesmiddelen met afgeleide stoffen met coumarine (doorgaans anti-stollingsmiddelen) kunnen schadelijk zijn voor ongeboren baby’s. Coumarine in kaneel heeft deze werking echter in veel mindere mate maar desondanks wordt gewaarschuwd in verband met een kans op neurologische afwijkingen.

Gemiddeld krijgt een Nederlander per dag vier milligram coumarine binnen: de helft via voeding en de andere helft via producten als parfum, deodorant en bodymilk maar de vraag is of deze informatie klopt bij alle culturen.

Op basis van onderzoek uit proefdieren is voor coumarine een TDI (tolerable daily intake) vastgesteld van 0,1 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat betekent dat een persoon van 60 kg niet meer dan 6 milligram coumarine per dag binnen zou moeten krijgen. Voor een kind van bijvoorbeeld 20 kg zou dat niet meer dan 2 milligram per dag moeten zijn. De geschatte gemiddelde consumptie van coumarine uit eten ligt in Nederland op twee milligram.

In verband met mogelijke gezondheidsrisicos mogen levensmiddelen in Europa niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Er zijn hogere limieten vastgesteld voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten, zoals ontbijtkoek, speculaas, appeltaart en kaneelkoekjes.
Gemiddeld zal twee milligram coumarine per dag, geen nadelige effecten hebben.
Voorbeelden van 2 milligram coumarine in typisch hollandse producten:

  • 4 speculaasjes of kaneelbiscuitjes
  • 1 stroopwafel
  • 25 gram pepernoten of kruidnoten
  • 3 plakjes ontbijtkoek
  • een kwart tot een half stuk appeltaart

In de marokkaanse keuken wordt regelmatig gebruik gemaakt van kaneel zoals bij kipgerechten en soms vlees en in koekjes. In de Indiase keuken wordt kaneel ook bij vlees gebruikt.
Kaneel zit in de meeste currymengsels en in het Arabische ras-el-hanout.
Koffie wordt ook vaak vermengd met kaneel.

Kaneelolie bestaat ook en is afgeraden in ieder geval tijdens de zwangerschap.
Wat betreft kaneelthee zijn we onvoldoende op de hoogte van de hoeveel coumarine maar 1 kopje kan in principe een kwaad als men kaneel met mate neemt.
Sommigen nemen op de lege maag een honing met een theelepel kaneel wat normaal erg gezond is maar is in die hoeveelheid afgeraden in vooral de eerste maanden van de zwangerschap.

Mariam Aaras
kaneel

Wilt u voedingsadvies tijdens je zwangerschap, neem gerust contact op via info@ikeethalal.nl of bel voor een afspraak naar 0619908657

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.