Maleisië weigert Nederlands halalvlees

Samenwerking halalbakkers en voedselbank succesvol
18/04/2012
Kippetje bereiden?
19/04/2012
Show all

Maleisië weigert Nederlands halalvlees

In mei 2011 weigerde Maleisië Nederlands halalvlees
Maleisië heeft alle import van halalvlees uit Nederland toen stopgezet.

“Geen enkele certificeerder die zijn verantwoordelijkheid als moslim serieus neemt, zou dat vlees als halal accepteren”, zegt de Maleisische halalautoriteit JAKIM in de Volkskrant.
Een delegatie van de organisatie bracht eind vorig jaar een bezoek aan Nederlandse slachthuizen.
De organisatie JAKIM inspecteert ook certificeringsorganisaties.

Maleisië importeert uit Nederland alleen vlees van pluimvee.
Ieder jaar ging voor ongeveer dertien miljoen euro naar het land.
Wat het probleem precies is, wil JAKIM nog niet zeggen.

Het rapport wordt in juni openbaar.
Het rapport zal nog worden opgevraagd door Voorlichtingsbureau Halalvoeding.

Vrijwel al het pluimvee wordt in een elektrisch bad met stroomschokken verdoofd. Op zich kan het vlees dan nog halal zijn, zolang de dieren binnen enkele ogenblikken bij bewustzijn zijn te brengen.

Onderzoek
Uit een recent onderzoek zou echter blijken dat twintig tot dertig procent van het pluimvee meteen sterft. In dat geval is de verdovingsmethode niet halal.
Bij het halalvlees dat naar het buitenland gaat wordt helaas niet vermeld of het vlees van verdoofd geslachte dieren afkomstig is.
Sommige certificeerders zeggen dat iedereen wel weet dat dieren in Nederland verdoofd worden geslacht, andere bureaus zeggen dat halal zonder meer ‘zonder verdoving’ moet betekenen.
Mariam Aaras
Bron:Novum 2011

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.