Offerfeest: Deel jij ook je vlees dit jaar?

Certificeringsbureau Halalcorrect BV roept op om een conferentie op 21 november te komen houden
05/10/2012
‘Goed kauwen vermindert risico dementie’
08/10/2012
Show all

Offerfeest: Deel jij ook je vlees dit jaar?

Offerfeest: Deel jij ook je vlees dit jaar?

Binnenkort vindt het offerfeest voor moslims over de hele wereld weer plaats. Een feest dat helaas niet iedereen kan ervaren als een feestdag doordat zij financieel niet in staat zijn de superhoge commerciële prijzen van een schaap te kunnen betalen.

Een aantal vrijwilligers uit Nederland en België hebben in 2012 op Facebook hun handen in 1 geslagen en een actie op touw gezet om mensen toch een feestdag te geven waarin saamhorigheid en delen centraal staat. Gezinnen, studenten, alleenstaanden, asielzoekers, bewoners uit zorggroepen etc. zullen verrast worden door mensen die het liefst in dezelfde plaats wonen.
Er wordt veel gehoor aan gegeven omdat veel mensen graag wat voedsel willen delen tijdens de feestdagen.

Heeft u een mooi vrijwilligersproject voor het offerfeest? Maak deze gerust bekend op onze site. Mailen kan via info@ikeethalal.nl

Offerfeest in Nederland
halal slachten

Afgelopen jaren ontdekte Voorlichtingsbureau Halalvoeding dat veel van haar cliënten het enorm financieel moeilijk hadden en de feestdagen eenzaam doorbrachten.

Zo waren er vrouwen die net in een scheiding lagen, ziek waren, gezinnen of alleenstaanden die financieel niet in staat waren om eens hun kennissen uit te nodigen. Ook net getrouwde stellen of studenten meldden zich aan voor de vrijwilligersactie maar met name de mensen die graag wilden doneren.
Samen met vrijwilligers werden oproepen gedaan op facebook en veel mensen werden door anderen blij gemaakt.
Iedereen vond het heerlijk om verrast te worden door symbolisch vlees te krijgen van iemand.
Daarnaast ervaarden degenen die wat hadden weggegeven hun feestmaaltijd echt als feest waar zij extra van konden genieten, wetende dat ze iemand blij hadden gemaakt.

Delen van vlees zorgt voor sneeuwbaleffect
Door het delen ontstaat een sneeuwbaleffect dat mensen elkaar sneller gaan opzoeken en in hun directe omgeving bewuster kijken wie geen vlees heeft die dag.
Voedselbanken gaan zich landelijk steeds meer inzetten samen met de moslimvrijwilligers. Moslims uit asielzoekers worden voorzien van vlees op die feestdagen en er wordt meer aan patiënten in verpleeghuizen en zorginstellingen gedacht tijdens de feestdagen wat erg mooi is.
Belangrijkste doel van het offerfeest is vooral mensen in je directe omgeving te verrassen en samen het feestgevoel te ervaren met kleine middelen. Meer moskeeën zamelen vlees in om deze te verdelen onder hun moskeegangers zodat iedereen mee kan vieren.
Daarnaast zijn er kleine donatieacties op lokaal niveau die hetzelfde doel nastreven.

Delen van vlees voorkomt voedselverspilling
Het delen zorgt ervoor dat niet onnodig schapenvlees gekocht hoeft te worden voor het offerfeest terwijl er genoeg mensen zijn die thuis met een schaap zitten en niet weten aan wie te geven.
Daarnaast bevordert het de saamhorigheid en het samen vieren van deze zeer bijzondere feestdagen volgens de sunnah van profeet Mohammed sws.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding streeft ernaar dat de prijzen van schapen op het offerfeest niet plotseling enorm stijgen zoals jaarlijks veehandelaren en boeren doen maar naar eerlijke handel en dat er geen mensen worden misleid waarbij hun schapen worden geslacht voor de tijd van het Eid gebed in moskeeen. Zorg dus dat je je schaap laat slachten waar je zeker bent dat er eerst het gebed wordt verricht alvorens de slacht.

Aan alle vrijwilligers die zich dit jaar inzetten voor dit mooie doel!

Moge Allah jullie belonen en de waarde van Eid feest geven!!!!

De behoeftigen en armen laten participeren aan de viering van Eid speelt een belangrijke rol in het ontstaan van onderlinge banden tussen de verschillende bevolkingsgroepen in van de samenleving. Imam Al Hassan Al basri en Aboe Thaour Al Kalbi Al Bahgdadi, moefti van Irak in zijn tijd, een leerling van imam As Shafi, moge Allah tevreden over hem zijn, zeiden:
“Het is ook goed om niet-moslims van het offerfeest te laten proeven.
Met dit gedrag tonen moslims de solidariteit tussen verschillende religieuze en etnische leden van onze samenleving.”

In een aya verduidelijkt Allah swa het doel van Eid feest“. Hij swa zegt:
“Zodat zij getuigen van voordelen van hen. En de Naam van Allah uitspreken op de bekende dagen over het slachtvee, waarmee Hij hen voorzien heeft.Eet er daarom van en voed de arme behoeftige (22/28).

Geschreven in 2012, Mariam Aaras


LOPENDE OFFERFEEST DONATIE ACTIES IN NEDERLAND 2015
Inzendingen:

Den Haag

al Yateem

Den Haag
Slagerij Nasser in Den Haag stuurde ons ook een bericht dat zij een offerfeestdonatie actie houden.

 

Tilburg
tilburg eid

UTRECHT

utrecht

 

 

 

 

Offerfeest

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.