Dat meldt de Russische veterinaire toezichthouder Rosselkhoznadzor. De eerste leveringen gaan naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Qatar. Met Qatar lopen op dit moment besprekingen over de benodigde veterinaire certificaten en nog niet over hoeveelheden. Naar de VAE zouden de eerste leveringen midden dit jaar kunnen beginnen.Rusland produceert al halal kip voor 23 miljoen Russische moslims
“De Russische autoriteiten doen er alles aan om er voor te zorgen dat ze producten kunnen gaan leveren aan Qatar die voldoen aan halal kwaliteitsspecificaties”, zegt Alexey Alekseenko, de tweede man van Rosselkhoznadzor in Global Meat News. “Wij produceren een toename aan dit soort producten in Rusland, aangezien er 23 miljoen moslims in Rusland wonen.”Halal stimuleert economische groei
Volgens Aleekseenko is de export van halalproducten een ‘veelbelovende nieuwe trend’, die kan helpen de Russische kippenvleesproductie verder te doen groeien en nieuwe werkgelegenheid in de regio’s te scheppen.”Vorig jaar heeft Rusland geen halal kipproducten geëxporteerd, maar al wel andere halal producten, zoals zoetwaren en voedseladditieven. Er hebben zich nu drie Russische bedrijven certificering aangevraagd voor de export van halal kip“, zegt Aydar Gaziziv, directeur van het International Center for Halal Standardization and Certification.

Enorme behoefte aan halalproductie
Vorig jaar exporteerde Rusland in totaal 65.000 ton kip. Dit aantal zou volgens voorspellingen van het Ministerie van Landbouw dit jaar met een factor anderhalf tot twee moeten groeien, tot 100.000-130.000 ton. Volgens experts van het Russische agentschap Agrorucom zou Ruslamd dit jaar al 10.000-15.000 ton halal kippenvlees kunnen afzetten in het Midden-Oosten en volgend jaar het dubbele.
Omdat naast de binnenlandse Russische moslims neemt ook de vraag onder niet-moslims naar halal-vlees toe die het graag kopen. Het heeft een ‘schoon’ imago.

De binnenlandse productie van kippenvlees steeg vorig jaar met 233.000 ton tot 4.04 miljoen ton. Die groei werd – indirect – veroorzaakt doordat Rusland extra investereerde in de eigen productie om het wegvallen van de importen van kipproducten uit de VS en EU te compenseren. Rusland voerde in augustus 2014 een boycot in op agrarische producten als reactie op de maatregelen die het Westen nam vanwege het Russische optreden in Oekraïne.

Nederland: broedeieren en vogelgriep
Overigens zijn broedeieren – nodig om de productie te verhogen – van de boycot uitgezonderd. Dat is niet onbelangrijk voor de Nederlandse kippensector, die jaarlijks zo’n 250 miljoen broedeieren naar Rusland exporteert. Tenminste, als de exportbeperkende maatregelen als gevolg van de vogelgriep over drie maanden ophouden.

Bron:globalmeatnews.com

Rusland   halal pluimveevlees