Kosjere/Halal slacht bewaakt juist dierenwelzijn
08/12/2015
MELD U NU AAN VOOR DE HALAL EXPO EUROPE 2016
11/12/2015
Show all

Voorlopig geen verbod op halal/kosjere slachtwijze

Halal+kipVoorlopig geen verbod op halal/kosjere slachtwijze

Voorlopig is er geen verbod op onverdoofd slachten volgens de islamitische of joodse rite. De kersverse staatssecretaris voor Landbouw en Natuurbeheer, Martijn van Dam (PvdA), heeft de opdracht gekregen om  het slachten zonder verdoving via een ministerieel besluit te gaan regelen.

Dit meldt het NRC naar aanleiding van de besprekingen van de afgelopen week in de Tweede Kamer van de begroting.

Het Voorlichtingsbureau Halalvoeding vindt het dapper dat hij er neutraal in staat, “vooral, omdat de staatssecretaris een fervent tegenstander was van halal slachten en  zelfs had ingestemd met een verbod op onbedwelmd slachten in 2011.” Pas in oktober van de Tweede Kamer heeft hij een aantal weken de tijd gekregen om zich in te werken in de portefeuille.

De reden tot het ministrieel besluit is onder andere omdat er in 2011 een convenant gesloten was tussen overheid, vleesverwerkende industrie en de joodse- en moslimgemeenschap met als doel een betere balans tussen dierenwelzijn en religieuze grondrechten bij het slachten te verwezenlijken.
Zo wordt bijna 100% van de halal en kosjere slacht gecontroleerd door inspecteurs van de NVWA en
de halal slachters mogen alleen nog maar slachten na jarenlange intensieve opleiding met veel aandacht voor dierenwelzijn.
Het convenant is in de afgelopen 3 jaar geëvalueerd om verdere verbeteringen door te voeren en betrouwbare metingen vast te stellen.
Terwijl partijen dus actief bezig waren met de verbeteringen, gooiden de NVWA en Partij van de Dieren ineens roet in het eten. Ze stelden de uitgangspunten ter discussie, waardoor er alweer een verbod op halal slachten in de lucht hing.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding is in ieder geval blij met het ministrieel besluit, omdat hiermee eindelijk gewerkt kan worden aan betere kwaliteit van halal slachten in plaats van angst te zaaien en  ten onrechte halalofobie op te wekken.
Door de continue dreigingen om een wetsvoorstel onbedwelmd slachten in te voeren zijn veel landen zich negatief gaan uitlaten over Nederland als importland. Men had weinig vertrouwen in de Nederlandse halalmarkt en wilde soms liever geen zaken doen soms.
Ook veel burgers waren het niet eens met een verbod en uitten zich massaal op de facebookpagina “Tweede kamer we willen halal en kosjer”. Deze pagina heeft Voorlichtingsbureau Halalvoeding opgezet om de stem van de consument ook te laten horen, daar deze naar onze mening niet gehoord of onvoldoende belicht werd.
Daarnaast wordt er op de pagina kritisch gekeken naar uitspraken over het halal slachten in relatie tot dierenwelzijn. Zo zouden argumenten voor het verbod op onbedwelmd slachten gebaseerd zijn op onevenwichtige en wetenschappelijk onvoldoende gefundeerde conclusies. Bovendien is er geen aandacht voor onderzoek van gezaghebbende wetenschappers die beweren dat het onbedwelmd slachten op religieuze basis juist wèl diervriendelijk is.

Door het ministrieel besluit ziet het Voorlichtingsbureau Halalvoeding nu veel mogelijkheden om slachthuizen kansen te bieden op het gebied van innovatie en meer te gaan werken aan maatschappelijk betrokken doelen.
Te denken valt aan meer duurzaamheid en het ontwikkelen van moderne apparatuur om het onbedwelmd slachten zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen.
Nederland is hét land van kennis en kan hierin voorop lopen met nieuwe innovaties in slachthuizen om het welzijn van dieren nog meer te verbeteren.
Daarnaast kan meer wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar de gezondheidsaspecten van halal geslacht vlees waar veelal van wordt gezegd dat deze minder ziekteverwekkers bevat, vanwege minder bacteriegroei in het vlees.

“We hopen dat met dit ministrieel besluit er een einde komt aan deze negatieve spiraal en dat we gezamenlijk gaan werken aan eerlijk en gezond halal vlees in Nederland. Daarnaast hopen we dat kwaliteit en dierenwelzijn in zowel de kleine slachthuizen als in de bio- industrie nog veel verbeterd kan worden,” aldus het Voorlichtingsbureau Halalvoeding.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding
9 december 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.