Amandelen bevatten belangrijke stoffen zoals flavonoïden en magnesium.
Flavonoïden
De voornaamste flavonoïden in amandelen zijn:
catechine, epicatechine en kaempferol
Dit zijn drie anti oxidatieve stoffen wat wil zeggen dat ze een belangrijke beschermende werking hebben tegen het afsterven van cellen als gevolg van oxidatie schade waarbij vrije radicalen vrijkomen.
Deze stoffen kunnen bijdragen aan vermindering van het risico op degeneratieve aandoeningen.
Wat zijn degeneratieve aandoeningen?
Degeneratieve aandoeningen zijn bijvoorbeeld ziekten waarbij zenuwcellen in functie en grootte afnemen en afsterven.
Voorbeelden hiervan zijn:
-Ziekte van Parkinson
-Multiple Sclerose (MS)
-Bepaalde vormen van de ziekte van Alzheimer oftewel dementie.
Amandelen rijk aan magnesium
Amandelen zijn naast gezonde vetten ook rijk aan magnesium, vitamine E, calcium, kalium, ijzer, aminozuren en vezels.
Amandelen bevat de meeste magnesium in vergelijking met andere nootsoorten.
Magnesium is een mineraal dat nodig is voor:
– de botopbouw
– opbouw van lichaamseiwit
– de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen
– het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, zoals de hartspier.
Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen zodat enzymreacties plaats vinden.
Amandelen effectief tegen verhoogd cholesterol
Het eten van verse ongebrande amandelen kan ook helpen om een verhoogd cholesterol (het LDL-cholesterol) te verlagen. Amandelen bevatten namelijk veel onverzadigde vetten.
Amandelen effectief bij diabetes mellitus
Recent is in het UMC St. Radboud Nijmegen een relatie ontdekt tussen magnesiumtekort, insuline en
zwangerschapsdiabetes.
Magnesium zorgt ervoor dat insuline beter zijn werk kan doen. Er is namelijk nu ontdekt dat insuline niercellen de opdracht kan geven om meer magnesiumkanalen op de niercellen te activeren.
Meer van die kanalen betekent dat er ook meer magnesium uit de voorurine wordt teruggehaald.
Er zal verder onderzocht worden of magnesium een rol kan spelen bij het voorkomen van diabetes en/of dat een tekort aan magnesium een factor speelt bij het verder ontwikkelen van diabetes mellitus.
Kortom, amandelen kunnen als een gezond tussendoortje beschouwd worden in een gezond dagelijks menu.
Mariam Aaras