Nieuwste inzichten:”Meer dan helft Nederlanders te zwaar”
12/04/2012
Onderzoek naar de mate van gezondheid, vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd tussen etnische groepen
12/04/2012
Show all

DOLLE HONING in Istanbul

DOLLE HONING in Turkije
Artsen van een ziekenhuis in Istanboel beschreven dat er in de loop van een paar maanden 21 mensen met spoed moesten worden opgenomen die allemaal dezelfde symptomen hadden.
Het waren vooral mannen.
Ze waren duizelig, ze konden niet meer goed op hun benen staan en vaak klopte hun hart onregelmatig.
De patiënten van het ziekenhuis in Istanboel hadden ook honing gegeten.
Een speciale soort, afkomstig van de kust van de Zwarte Zee. Die honing wordt dolle honing genoemd. Intussen weten we waarom je ziek wordt van die honing. De nectar waar bijen die honing van maken komt van rododendron, dat zijn die grote donkergroene struiken die in het voorjaar zo mooi bloeien.
Ze bevatten een gif dat grayatoxine heet, dat zit in de bloemen en dus in de honing.
Dit betrof 13 mannen en 8 vrouwen. In het algemeen zijn het meer mannen dan vrouwen die worden opgenomen met vergiftiging door dolle honing zie onderstaande onderzoek.

bronnen:
Onderzoek: [2] Demir H, Denizbasi A, Onur O. Mad Honey Intoxication: A Case Series of 21 Patients. ISRN Toxicology. 2011;2011:1–3. , zie Demircan et al 2009 (voetnoot 5)

http://www.mkatan.nl/radio-en-tv/449-28-januari-dolle-honing.html

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.