Nederlanders van Surinaamse komaf blijken uit onderzoek een hoger risico te lopen op een beroerte, terwijl Marokkanen juist een aanzienlijk lager risico lopen dan blanke Nederlanders.
Ook voor andere etnische groepen lopen de risico’s uiteen, afhankelijk van geslacht en type beroerte.
Dat blijkt uit een studie op basis van nationale registraties waarin de gegevens van ruim 7 miljoen Nederlanders van verschillende afkomst konden worden gevolgd gedurende de jaren 1998-2010 (Stroke. 2014; epub 30 september).
Charles Agyemang en collega’s van onder meer het AMC en het UMC Utrecht combineerden gegevens uit het bevolkingsregister met de ontslagregistratie van ziekenhuizen, het doodsoorzakenregister en inkomensgegevens.
Onder Surinamers hadden zowel mannen als vrouwen een 30-40% hoger risico op alle typen beroerte (na correctie voor leeftijd, sekse, inkomen en comorbiditeit) dan etnische Nederlanders.
Marokkaanse mannen en vrouwen hadden juist een ongeveer 60% lager risico. Voor andere groepen verschilden de uitkomsten per type beroerte.
Zo hebben Chinezen lagere risico’s op ischemische beroertes en subarachnoïdale bloedingen, maar een ruim 2 maal verhoogde kans op een hersenbloeding.
Ook Turkse, Antilliaanse en Indonesische mannen en Indonesische vrouwen hebben 50-76% meer kans op een hersenbloeding dan Nederlandse mannen.
Deels weerspiegelen de etnische verschillen volgens de onderzoekers de verdeling van bekende risicofactoren onder de bevolking, zoals een hogere prevalentie van hypertensie onder Surinaamse Nederlanders en het rookgedrag van Turkse mannen.
Nederlanders van marokkaanse komaf roken juist veel minder en hebben minder vaak hoge bloeddruk. Hierdoor onder andere een verminderde kans op beroerte
Aan de andere kant zijn er ook genetische verschillen. Zo komt onder Chinezen het apolipoproteïne A-polymorfisme vaker voor: in China wordt 30% van de beroertes eraan toegeschreven, tegen circa 10% in Westerse populaties. Meer inzicht in de oorzaken van etnische verschillen zou helpen om gerichte preventiestrategieën te ontwikkelen.
Wat is een beroerte
httpv://www.youtube.com/watch?v=f3gKQevsbig
Bron:ntvg.nl
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl