100% halal biologisch vlees; Welk stukje vind jij nou echt het lekkerst?
25/01/2013
De voordelen van olijfolie
30/01/2013
Show all

Kok: ‘Voedingswetenschap moet onzin corrigeren’

Kok: ‘Voedingswetenschap moet onzin corrigeren’

Dhr.F.Kok, hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University,hield afgelopen week in Utrecht de lezing ‘Verslikken we ons in de voedingswetenschap?’, georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).

 “Er wordt rond voeding veel onzin beweerd.
De voedingswetenschap moet dit corrigeren, want de geloofwaardigheid is in het geding.”

Volgens Kok brengen ‘dieetgoeroes en voedingsevangelisten’ de consument in verwarring en bezorgen zij de voedingswetenschap een slechte naam.
Zo wordt er in de media te veel aandacht gegeven over rauw voedsel, het paleo-dieet en de obesitasbacterie wat volgens hem afleidt van het werkelijke belang van gezonde en verantwoorde voeding.

Genen en voeding

Hij ging verder in op trends in voedingsonderzoek, waaronder het belang van voeding tijdens de eerste 1000 levensdagen,
ongezond buikvet en wat hieraan kan worden gedaan,
cognitieve achteruitgang bij ouderen en de rol van voeding hierbij
en breinonderzoek naar eetlust en verzadiging.
De interactie tussen genen en voeding speelt hierbij een belangrijke rol, stelde hij.

Nieuwe inzichten helpen de industrie en overheid om verdere stappen te zetten in de preventie van welvaartsziekten en verbetering van de kwaliteit van leven.

Financiering lastiger

Wel vindt hij dat het financieren van onderzoek lastiger wordt. Volgens Kok kan een te grote nadruk op publiek-private samenwerking de diversiteit in het onderzoek en de creativiteit van de onderzoeker remmen.

Kok hield zijn lezing op uitnodiging van de NAV, die in 2003 is opgericht als platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland.
Kok is prominent lid en een van de oprichters van NAV.
Dit was de eerste van een serie jaarlijks terugkerende publiekslezingen van de NAV.
bron:http://evmi.nl

verdoofd slachten

Voedingswetenschap

Voedingswetenschap is meer dan voeding 

Voedingswetenschap weet wat je eet Voedingswetenschap

Voedingswetenschap

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.