Dhr.F.Kok, hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de Afdeling Humane Voeding van Wageningen University,hield afgelopen week in Utrecht de lezing ‘Verslikken we ons in de voedingswetenschap?’, georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV).
“Er wordt rond voeding veel onzin beweerd.
De voedingswetenschap moet dit corrigeren, want de geloofwaardigheid is in het geding.”
Volgens Kok brengen ‘dieetgoeroes en voedingsevangelisten’ de consument in verwarring en bezorgen zij de voedingswetenschap een slechte naam.
Zo wordt er in de media te veel aandacht gegeven over rauw voedsel, het paleo-dieet en de obesitasbacterie wat volgens hem afleidt van het werkelijke belang van gezonde en verantwoorde voeding.
Genen en voeding
Hij ging verder in op trends in voedingsonderzoek, waaronder het belang van voeding tijdens de eerste 1000 levensdagen,
ongezond buikvet en wat hieraan kan worden gedaan,
cognitieve achteruitgang bij ouderen en de rol van voeding hierbij
en breinonderzoek naar eetlust en verzadiging.
De interactie tussen genen en voeding speelt hierbij een belangrijke rol, stelde hij.
Nieuwe inzichten helpen de industrie en overheid om verdere stappen te zetten in de preventie van welvaartsziekten en verbetering van de kwaliteit van leven.
Financiering lastiger
Wel vindt hij dat het financieren van onderzoek lastiger wordt. Volgens Kok kan een te grote nadruk op publiek-private samenwerking de diversiteit in het onderzoek en de creativiteit van de onderzoeker remmen.
Kok hield zijn lezing op uitnodiging van de NAV, die in 2003 is opgericht als platform van wetenschappelijk opgeleide voedingskundigen in Nederland.
Kok is prominent lid en een van de oprichters van NAV.
Dit was de eerste van een serie jaarlijks terugkerende publiekslezingen van de NAV.
bron:http://evmi.nl
Voedingswetenschap
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl