Per 1 september verbod op halalverdoofd slachten?

Voorlichtingsbureau halalvoeding wenste iedereen een gezegend ontvastingsfeest toe op 19 augustus 2012
26/08/2012
Rode wijn en chocolade toch niet zo gezond
29/08/2012
Show all

Per 1 september verbod op halalverdoofd slachten?

Per 1 september verbod op halalverdoofd slachten

Halalverdoofd slachten

 

Helaas gelooft de regering tot onze grote teleurstelling na de debatten over onverdoofd slachten nog steeds het slecht onderbouwd wetenschappelijk artikel van Bert Lambooij waarin wordt beweerd dat onverdoofd slachten dieronvriendelijk was.
Dr. Goudsmit, hoogleraar infectieziekten AMC en Universiteit van Amsterdam en dr. oud-hoogleraar in de medische fysiologie aan de Radbout Universiteit Nijmegen hebben kunnen aantonen dat het onderzoek naar onverdoofd halalslachten in relatie tot dierenleed niet goed is onderbouwd middels andere onderzoeken. *

 

NIEUWE WETGEVING VERDOOFD GESLACHT KIPPEVLEES


Per 1 januari 2013 treedt een nieuwe regelgeving (Verordening 1099/2009) van de EU met betrekking tot de verdoving van pluimvee in werking in heel Europa.
Deze wet bij de pluimveeslachterijen is door staatssecretaris Henk Blekeer van EL & I verplicht opgelegd met ingang van 1 januari 2012 in Nederland, bij waterbadverdoving de wettelijke norm (minimaal 100 mA) of een alternatieve effectieve verdovingsmethode toe te passen.
Nadat eerder ook al uitstel was verleend, heeft de staatssecretaris eind vorig jaar opnieuw uitstel verleend tot 1 september.
Dit in verband met tegenvallers bij de ontwikkeling van de nieuwe apparatuur.
Een andere reden dat Bleker uitstel geeft, is dat hij vreest dat de slacht zich anders verplaatst naar het buitenland, waar de waterbadmethode met de tot dusver gebruikelijke stroomkarakteristieken wel gebruikt zal worden.
„Dat kan naast economische schade ook nadelig zijn voor het welzijn van de vleeskuikens door een toename van de transporttijd,” aldus Bleker in een brief aan de Kamer.

Wat betekent dit in de praktijk?


Per 1 september moeten slachthuizen kiezen tussen onverdoofd slachten OF de voltage in elektrisch waterbad verhogen naar 150 milli-ampere.
De  nieuwe wetgeving schrijft voor dat bij de elektrische verdoving van vleeskuikens een sinusvormige stroom van minimaal 100mA en 50 Hz gedurende 4 seconden dient te worden toegepast.
Deze hoeveelheid elektrische verdoving met de waterbadmethode bij kippen betekent dat er door de optredende sterke spiercontracties spierbloedingen kunnen optreden in o.a. de filets. Hierdoor wordt het product onverkoopbaar.
Dit vlees is tevens niet halal.

Halalslachterijen die gebruik maken van de lichte verdovingsvorm met elektrisch waterbad om het dier minder te laten lijden maar niet hersendood te maken, mogen dit dus wettelijk niet meer doen maar worden verplicht onverdoofd te slachten of te stoppen met de nieuwe wet omtrent verdoving.

Kortom een maatregel waarbij de vraag is hoe halalslachthuizen hiermee omgaan.

Zal er misbruik van gemaakt worden en producten valselijk halal genoemd worden? Een vraag die onder veel moslimconsumenten leeft.
De vraag is wat de halal- kippen slachterijen per 1 september gaan doen.

Helaas zijn er slachthuizen die slordig omgaan met voltages maar degene die onder toezicht staan van een halalcertificeringsbureau zoals bijvoorbeeld Halalcorrect bv hebben eisen dat de voltage grens waarbij halalslachten nog toegestaan is niet overschreden mag worden.

Door de nieuwe wetgeving kunnen halalcertificeringsbureau’s het kippenvlees niet meer certificeren of moeten zoeken naar andere oplossingen op korte termijn en eventueel langer termijn middels meer bevoegde slachters aan te stellen om onverdoofd slachten te bevorderen in het belang van dierenwelzijn.

Een andere optie is een andere verdovingstechniek.
Andere mogelijke gevolgen van deze nieuwe wet kan zijn dat er mogelijk vele ontslagen zullen vallen en minder halalvleesexport zal plaats vinden wat de economische crisis in Nl niet ten goede zal komen.
Merendeel van moslims zien onverdoofd halalslachten als noodzaak en hebben veel vraagtekens als er gebruik wordt gemaakt van verdoving.
Door de nieuwe wet zullen veel moslims zullen hun inkopen mogelijk niet meer gaan doen in Nederland als zogenaamde halalslachthuizen gaan verdoven volgens deze nieuwe wet aangezien al bij 100 ampere de kippen al dood zijn en niet meer halalgeslacht mogen worden.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding en zal verder onderzoek gaan doen naar de gevolgen
van deze nieuwe maatregel.

Mariam Aaras
Voorlichtingsbureau Halalvoeding

Bron
* http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/2460113/2011/06/30/Dieren-lijden-niet-door-de-slacht-maar-door-stress.dhtml#.Tg4Eb_jRl40.facebook
*http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/2427384/2011/05/11/Wetenschap-misbruikt-in-slachtdebat.dhtml
*http://www.meat-co.nl/kenniscentrum/archief/2012/2/nieuwe-verdovingsmethode-slachtpluimvee
UPDATE: DE WET VAN 1 SEPTEMBER IS NU VERSCHOVEN NAAR
1 JANUARI AANGEZIEN KIPPESLACHTERIJEN DIE VERDOVEN NOG OP
ZOEK ZIJN NAAR ANDERE VERDOVINGSTECHNIEKEN

 

halalverdoofd slachten

Onverdoofde slacht 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

halalverdoofd slachten

halalverdoofd slachten

 

 

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.