Per 1 september verbod op halalverdoofd slachten?
28/08/2012
Islamitische eetgewoontes volgens de sunnah
09/09/2012
Show all

Rode wijn en chocolade toch niet zo gezond

Rode wijn en chocolade toch niet zo gezond

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat chocolade en rode wijn het risico op hartziekten beperken, dat hebben wetenschappers onlangs besloten.

 

Een recente studie toonde aan dat wie dagelijks een klein stukje pure chocolade at 37 procent minder risico liep op een hartziekte. Maar volgens onderzoeker Steffen Desch aan de universiteit van Leipzig zaten er fouten in deze studie. Hij zegt dat het moeilijk is een grondiger onderzoek uit te voeren, omdat ze echte chocolade zouden moeten kunnen vergelijken met een placebo dat er net als het echte werk uitziet en smaakt. Eerdere kleinschalige studies beweerden dat chocolade de bloeddruk verlaagt en de kans op een ontsteking beperkt in het lichaam.

Geen mogelijke verklaring


Professor Desch is hier echter niet van overtuigd. “Ik kan mensen niet aanraden donkere chocolade te eten als preventie of ter behandeling van cardiovasculaire ziekten. Er is geen sterk bewijs van een voordeel of geen duidelijke verklaring hoe chocolade een effect zou hebben op het hart. Doordat de lekkernij ook veel calorieën bevat, gaat dit ook elke beschermende werking van het hart tegen”, voegde Desch eraan toe.

Rode wijn
Eerder hadden ook al Nederlandse onderzoekers de voordelen van rode wijn voor het hart in twijfel getrokken. Er is namelijk geen enkel bestanddeel dat op zich de gezondheid lijkt te stimuleren. Ze hebben resveratrol, een ingrediënt in de schil van rode druiven, getest. Hiervan werd vermoed dat dit je leven kan verlengen. Ze gaven gedurende vier weken capsules met dit bestanddeel aan patiënten met een hoge bloeddruk, maar dit had geen verlagend effect.

Als rode wijn daadwerkelijk een effect heeft op het hart, dan is de werking ervan zeer complex, aldus de vorsers. Ze voegen er nog aan toe: “Elk voordeel dat je haalt uit een matige consumptie is erg klein en wordt teniet gedaan door de schadelijke effecten van alcohol.”

auteur: Ellen Provoost

Comments are closed.