Zalmsandwich bevat varkensgelatine
Voorlichtingsbureau Halalvoeding vraagt opheldering rondom de paardenvleesschandalen!
Show all

Dierproeven halal?

Zijn dierproeven toegestaan?

dierproeven

Volgens Islam is alle leven sacrosanct, of het nu dat van een mens of dat van een dier is.
Elk leven heeft recht op bescherming. Daaruit volgt dat voor het gebruik van dieren in wetenschappelijk onderzoek dezelfde morele, ethische en wettelijke codes moeten toegepast worden als voor het behandelen van mensen. (1)

Bovendien stelt de Islam dat elke tussenkomst in het lichaam van een levend dier dat fysisch of emotioneel lijden en pijn veroorzaakt of resulteert in verminking, strijdig is met Islamitische lering en dat de mens daarover op Oordeelsdag verantwoording zal moeten afleggen.

Het argument dat dierenproeven nodig zouden zijn om menselijke problemen op te lossen gaat niet op, omdat we dieren niet kunnen opzadelen met de problemen die door mensen veroorzaakt worden onder meer door een ongezonde levensstijl of door milieuvervuiling.

Hier geldt bovendien het principe dat het belang of de nood van de mens, de rechten van de dieren niet opheft.

Ook niet-Islamitische wetenschappers zoals het Amerikaanse Physicians Committee for Responsible Medicine (2) spreken zich uit tegen dierenproeven en zeggen dat deze geen enkel nut hebben voor menselijke toepassing.

Uit:”Dierenrechten in Islam, Bogaert

 

Meer info over dierenwelzijn in Islam zie http://www.ikeethalal.nl/dieren-mishandelen/

dierexperiment

Bronnen:

  1. “Animals in Islam”, Imam Hafeez B.A. Masri, Athene Trust, 1989 (een Hafeez is iemand die de Koran helemaal gememoriseerd heeft). Een samenvatting van het boek op URL: http://www.chai-online.org/islam.htm
  2. Physicians Committee for Responsible Medicine, http://www.pcrm.com

dierproeven

dierproev

 

dierproeven

en

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *