Moslims in Amsterdam gaan broodverspilling tegen
Vleeshandelaren vorig jaar betrokken bij fraude halal vlees
Show all

Garnalen croquet bevat rundvlees en kippeneiwit

Garnalen croquet bevat rundvlees

Sommige producten blijven je verbazen.
Garnalen croquetten van het merk Van Dobben blijken rundvlees te bevatten.
Als je goed op het etiket leest zie je op de ingrediëntenlijst van de garnalen croquetten staan: ” vleesextract van rund “

Vanwege dat wij moslims alleen bepaalde vleesssoorten mogen eten die halalgeslacht zijn, is het rundvleesextract in de garnalen croquet zowiezo niet halal.
Daarnaast blijkt er ook kippeneiwit in te zitten. Dit is afkomstig van kippenvlees wat dus ook niet halal is voorzover wij weten.
Kippenei-eiwit is wel toegestaan in tegenstelling tot kippeneiwit tenzij de kip halal geslacht is.

Overige ingrediënten die zeer twijfelachtig zijn, zijn de rundergelatine en de E631. Ook zijn er bepaalde groeperingen moslims die garnalen niet eten maar merendeel van de islamgeleerden beschouwen garnalen als halal.

 

garnalen croquetten

garnalen croquetten

 

Als je op de ingrediëntenlijst van deze garnalen croquetten kijkt, staat er:

Ingrediënten: water, 19,8% gekookte roze garnalen, paneermeel (tarwebloem, zout, gist), tarwemeel, plantaardige oliën en vetten, volle melk, zout, ui, gelatine (rund), smaakversterkers: E621, E627, E631, plantaardig eiwithydrolysaat, kleurstoffen: E160c, E162, lupinemeel, kruiden & specerijen, kippeneiwitpoeder, visextracten, aroma’s, mono- en disacchariden, maltodextrine, vispoeder, wortel, tomaten, verdikkingsmiddel: E412, vleesextract (rund), stabilisator: E451, gistextract, gedroogde groenten, specerijextracten .

Vegetarische croquetten van Van Dobben halal?

groente croquetten

groente croquetten

Garnalen croquet bevat rundvlees niet gezond 

 

 

Op de website staat  dat aan de croquet geen gelatine aan toegevoegd is, waardoor deze  100% vegetarisch is.
Als je op de ingrediëntenlijst van deze groente croquetten kijkt, staat er:

Ingrediënten:

water, 25,5% groenten (champignons, wortel, bladspinazie, groene paprika, rode paprika, bloemkool, uien), tarwemeel, paneermeel (tarwebloem, zout, gist, peterselie), palmvet, eiwit, volle melk, zout, smaakversterkers: E621, E627, E631, plantaardig eiwithydrolysaat, kruiden & specerijen, stabilisatoren: E407, E415, E410, kippeneiwitpoeder, zetmeel, zonnebloemolie, lupinemeel, plantaardige oliën en vetten, gemodificeerd zetmeel: E1422, tarwezetmeel, suiker, verdikkingsmiddel: E412, aroma’s, maltodextrine, dextrose, stabilisator: E451, groentenextracten, antiklontermiddel: E341, gistextract, kleurstof: E150c, maltodextrinen, gedroogde groenten, specerijextracten.

Doordat er kippeneiwitpoeder op staat, kan voedingskundig gezien het product niet als vegetarisch beschouwd worden.
Kippenei-eiwit is wel toegestaan in tegenstelling tot kippeneiwit zoals in de Voedsel Warenwet aangeduid staat.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding heeft hier een een paar jaar geleden over gebeld. Het antwoord hierop was dat het om een typefout ging.
Wij zullen binnenkort weer eens contact met ze opnemen voor meer informatie wat betreft de kippeneiwit.

garnalen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.