Beschuit met muisje halal?

Lidl croissant met varkensvet?
21/02/2020
vlees
Is kosjer vlees halal?
30/06/2020
Show all

Beschuit met muisje halal?

Beschuit met muisje halal?

Wist je dat de roze kleur van roze muisjes afkomstig is van het bloed van gekookte vrouwtjes schildluizen?
Karmijn heet de kleurstof en wordt gemaakt van vrouwelijke cochenilleluizen die op cactussen leven.
Wanneer de luizen groot genoeg zijn worden ze in grote hoeveelheden van de cactussen geschept. De vrouwtjes luizen worden levend gekookt of door blootstelling aan de zon gedood. Vervolgens worden de schalen van het insect verbrijzeld tot een rood poeder. Het vocht dat vrijkomt bij het vermalen (het bloed) komt dan namelijk vrij. Voor één kilo karmijn zijn ongeveer 140.000 schildluizen nodig. Karmijn wordt ook wel als E120 of cochenille in de ingrediëntenlijst genoemd.

Voor een grote groep moslims zijn insecten niet toegestaan en kunnen zij dit product niet nuttigen.

Gestampte muisjes
Een tijd geleden hebben we een mail gehad van de producent van de muisjes naar aanleiding dat karmijn ook in de gestampte muisjes zat ondanks dat de kleur wit was.
Reactie van de Ruijter was:

Geachte mevrouw Aaras,

Hartelijk dank voor uw e-mailbericht.

Onze De Ruijter Gestampte Muisjes worden gemaakt door het stampen van onze Rose en Witte Muisjes en onze Blauwe en Witte Muisjes.
E120 is de kleurstof waarmee de Roze Muisjes gekleurd worden en daarom is E120 onderdeel van de samenstelling van onze Gestampte Muisjes.

Wij vertrouwen erop u met deze informatie van dienst te zijn.

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE DE RUIJTER B.V.

A. Meester
Consumentenservice
(06-09-2016)

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.