Glucose toevoer voorkomt hersenschade bij prematuren | dadel

Een fijngekauwde dadel geven aan de premature, de soennah!

Meer dan 1400 jaar geleden, wanneer een pasgeboren kind aan Profeet Mohammed (vzmh) werd gebracht, kauwde hij een dadel totdat het zacht werd en wreef vervolgens  een stukje van de dadel op het gehemelte van de baby.
Dit Sunnah gebruik wordt ook ‘Tahniek’ genoemd.

In het boek Sahieh al-Boekhaari staat overgeleverd dat Asmaa haar pasgeboren zoon Abdoellah Ibn uz-Zoebayr naar Profeet Mohammed (vrede zij met hem) bracht en hem vervolgens op zijn schoot legde.
Hierop verrichtte hij (vrede zij met hem) Tahniek, deed een smeekbede voor hem en vroeg Allah om hem te zegenen.
Ook is overgeleverd dat Aboe Moesa heeft gezegd: “Ik kreeg een zoon en bracht hem naar de Profeet (vrede zij met hem). Hij noemde hem Ibraahiem, deed Tahniek voor hem met dadels en bad tot Allah om hem te zegenen waarna hij hem aan mij teruggaf.”

Dadel bevatten van nature koolhydraten (suikers) die een hoge glycemische-index hebben waardoor ze snel opgenomen wordt in je bloed.

BBC News meldde dat de medische onderzoekers in Nieuw-Zeeland hebben voorgesteld dat – “Een dosis suiker gegeven in de vorm van een gel ingewreven in de binnenkant van de wang een goedkope en effectieve manier is om premature baby’s te beschermen tegen schade aan de hersenen”

Dit is een van de redenen waarom Moslims volgen de Soennah van de Boodschapper (vzmh) zonder twijfel dit islamitische gebruik nog steeds doen.
Wetenschap ontdekken nu pas een traditie die  1.400 jaar geleden werd geïntroduceerd in de woestijnen van Arabië.

Gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel treft ongeveer 1 op de 10 baby’s te vroeggeborenen .
Onbehandeld, kan dit onherstelbare schade veroorzaken.

dadel

BBC; elk jaar zijn er wereldwijd 15 miljoen te vroeggeborenen

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland testte de gel therapie bij 242 baby’s en  op basis van de resultaten  zeggen ze dat het nu een eerstelijns behandeling zal worden. Hun werk is gepubliceerd in The Lancet .

Suikerdosis
Dextrose gel behandeling kost iets meer dan £ 1 per kind en is eenvoudiger te beheren dan glucose via een infuus , zegt Prof. Jane Harding en haar team van de Universiteit van Auckland .

Dit is een kosteneffectieve behandeling en kunnen opnames op de intensive care diensten die al werken op een hoog capaciteit niveau  verminderen ”

De huidige behandeling bestaat meestal uit extra voeding en herhaalde bloedtesten om de bloedsuikerspiegel te meten.

Maar veel baby’s zijn genoodzaakt tot de intensive care en voeden met intraveneuze glucose omdat hun bloedsuikerspiegel te laag blijft – een aandoening die men hypoglykemie noemt.

De studie onderzocht of behandeling met dextrose gel effectiever was dan voeden.

Neil Marlow , van het Instituut voor de gezondheid van vrouwen aan het University College in Londen , zei dat hoewel dextrose gel niet als gebruikelijke behandeling wordt gebruikt, deze bevindingen laat zien dat het toch een zeer belangrijke  behandeling is.

We hadden nu hoge kwaliteit bewijs dat het van waarde was , zei hij.
Andy Cole , chief executive van premature baby liefdadigheid Bliss , zei : ” Dit is een zeer interessant nieuw onderzoek en we zijn altijd blij met iets dat de potentie om resultaten voor baby’s te vroeg geboren of zieke te verbeteren heeft .

“Dit is een kosteneffectieve behandeling en kon de toelatingen tot intensive care diensten, die al bezig zijn op een hoog niveau capaciteit te verminderen .

“Hoewel de eerste resultaten van dit onderzoek tonen aan voordelen voor baby’s geboren met een te lage bloedsuikerspiegel , het is duidelijk dat er meer onderzoek moet worden gedaan om deze behandeling uit te voeren . ”

Fijngekauwde dadel aan een premature is dus effectief en tevens van de soennah!

Mariam Aaras

Bronnen:
BBC 2013
Boekharie

 

dadel