Wat is kurkuma?
Kurkuma hoort bij de gemberfamilie en wordt veel gebruikt in Indiase curry’s en marokkaanse keuken waar het een prikkelende smaak en heldergele kleur geeft aan de verschillende gerechten. het wordt ook wel geelwortel, kurkuma, koenjit of koenier genoemd.
In de marokkaanse keuken wordt het “garkoem” genoemd.
Het gele/oranje poeder dat we in de supermarkt kunnen kopen, is eigenlijk gemalen wortel. Kurkuma een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders. De kurkumawortels zijn ook vers verkrijgbaar.
Kurkuma super gezond
De gele opmerkelijke specerijen soort kent wel 600 potentieel beschermende en therapeutische toepassingen. Zonder bijwerkingen en voor een fractie van de kosten.
Curcumine in kurkuma ontstekingremmend
Vanwege de ontstekingsremmende werking van kurkuma door het stofje curcumine, kan het ook heel goed ingezet worden bij ontstekingsgerelateerde ziekten en aandoeningen als reumatoïde artritis, atherosclerosis, slijmbeursontsteking, PDS en andere langdurige ontstekingen. Maar dit stofje curcumine kan ook succesvol ingezet worden bij de bestrijding (of voorkoming) van kankercellen en het voorkomen van diabetes mellitus.
Verder is er veel onderzoek gedaan naar de werking van een bepaalde stof in kurkuma bij Alzheimer’s.
Choline in kurkuma goed voor de lever
Kurkuma bevat van nature erg veel choline. Daardoor ondersteunt kurkuma een normale werking van de lever.
Een ander aspect van kurkuma is dat het de lever ondersteunt bij het ontgiften.
Ook bij spijsverteringsklachten is kurkuma in te zetten.
Het helpt bij maagzuur, helpt bij de vertering van vetten (en ondersteunt daarbij ook de galblaas),
geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen.
20 voordelen van kurkuma voor je gezondheid
Kan helpen bij de behandeling van Psoriasis en andere ontsteking gerelateerde huidaandoeningen.
Meer onderzoek is nodig om dit 100% te bevestigen maar in ieder geval worden er veel voordelen aan verbonden.
zie meer info op http://worldtruth.tv/science-confirms-turmeric-as-effective-as-14-drugs/
Kurkuma:
Gezonde kracht in de keuken
Ondersteunt de lever
Felgele kleur
100% natuurlijk en zonder extra additieven
Recepten
zie : onder constructie
Waarschuwing:
Kurkuma kan beter niet te vee gebruikt worden door mensen met galstenen en cholestase.
Ondanks dat kurkuma vaak gebruikt wordt door zwangere vrouwen, is het belangrijk een dolter te consulteren als je er veelvuldig gebruik van maakt aangezien kurkuma stimuleren kan werken op de baarmoeder.
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl
1 Comment
Interessant! Bij Weet Wat Je Dieet las ik al meer over kurkuma. Kan niet kwaad om wat meer van te eten!