Halalstandaardisatie op Europees niveau?

Halal etiket geen nationale wetgeving etiketteren halal
Fout bij halalbestelling leidt tot ontslag
Show all

Halalstandaardisatie op Europees niveau?

Halalstandaardisatie op Europees niveau?

 

eu

Op Europees niveau wordt er een norm voor Halal voedsel en voedingsproducten ontwikkeld en Nederland is nauw betrokken bij dit normontwikkelingsproces.

Het nationale normalisatie-instituut (NEN), dat zich Europees bezighoudt met het vaststellen van de norm, nodigt belanghebbende partijen uit om deel te nemen aan de bijeenkomst op 10 september 2013 om de Nederlandse marktpartijen te informeren over deelname in de Nederlandse commissie ‘Halal food’.

De te ontwikkelen norm zal afspraken bevatten over de principes van en de basiseisen voor de erkenning van ‘Halal food’.
Het doel is tot een eenduidige erkenningsmethodiek te komen binnen Europa.

De Europese norm is bedoeld voor alle partijen die belang hebben bij de erkenning van Halal voedsel en voedingsproducten, zoals moslimconsumenten, producenten en leveranciers van Halal voedsel en voedingsproducten, retail (supermarkten), adviserende partijen en wetgevende en controlerende instanties.

Deelname in de Nederlandse commissie ‘Halal food’ zijn veel kosten aan verbonden en zal Voorlichtingsbureau Halalvoeding niet in staat zijn om te kunnen deelnemen aan het proces.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding was aanwezig tijdens de eerste kennismakingsbijeenkomst bij Normalisaties Instituut te Delft waarin men op Nederlands niveau een halalkeurmerk wilde ontwikkelen. Wij waren daar als belangenbehartiger voor de consument. Dit proces is toen niet voortgezet door de betrokken partijen in Nl die daar aanwezig waren waaronder certificeringsbureau’s, Mekkafood, AH to go en andere voedingsbedrijven.

Met name grote voedingsbedrijven zullen de normen rondom halal mogelijk gaan bepalen. Wij zullen daarom zoveel mogelijk informatie inwinnen en wat dit voor ons moslimconsumenten als consequenties heeft en hoe betrouwbaar en acceptabel dit keurmerk is voor de diverse moslims in Nederland.

De standardisatie is gratis te downloaden op http://www.standard.no/Global/PDF/Standardisering%20-%20nye%20prosjekter/Halal%20food.pdf

 

Halalstandaardisatie op Europees niveau

Halalstandaardisatie

Halalstandaardisatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *