Infolijst E-nummers

E-nummers

Inleiding
Halalvoeding bestaat uit voedsel dat als rein wordt beschouwd in de Islam.
Halalvlees is vlees dat afkomstig is van een beperkt aantal toegestane dieren, die volgens de islamitische voorschriften en islamitisch geslacht worden. Derivaten van varkensvlees en niet halalgeslachte dieren worden beschouwd als niet-halal.

E-nummers halal of haram noemen is niet direct mogelijk aangezien in de praktijk het moeilijk na te gaan of een bepaald E-nummer gemaakt is uit varkensvet of vet van andere dieren.
Ook wordt vlees meestal niet volgens islamitische voorschriften onverdoofd geslacht.
Er is nog veel verschil tussen islamitische geleerden wat betreft de vraag in hoeverre de E nummers werkelijk chemisch zijn omgezet om te spreken van halal.
Onderaan een voorlopige lijst met nummers die afkomstig kan zijn van dieren. Dit wil niet zeggen dat wij melden dat het halal of haram is.
We zullen in de toekomst insha Allah per E-nummer uitgebreide informatie bieden en productenlijsten maken waar Enummers in zitten die bijvoorbeeld niet van harambronnen zijn.

Info Vetzuren in relatie tot E- nummers

Vetzuren is vaak verwarring over. Vandaar dat we daar extra aandacht aanbesteden.
Sommige E nummers zijn afkomstig van vetzuren zoals
E431- E436 en E471

Vetten bestaan uit glycerol en meestal 3 vetzuren.
Dat geldt voor al het dierlijk en plantaardige vet.
Vetten kunnen worden gesplitst in glycerol en de losse vetzuren.
Deze worden gezuiverd en hieruit kunnen allerlei synthetische vetten en vetachtige stoffen gemaakt worden.
Deze fungeren vaak als emulgator, waardoor het mogelijk is om vetten met water te mengen.

In het lichaam worden deze stoffen afgebroken en verwerkt als gewoon vet.

Probleem is de oorsprong van de vetzuren.
Deze is niet altijd te achterhalen in het eindproduct. Zowel dierlijke als plantaardige vetten zijn chemisch 100% identiek.
De producent maakt de vetzuren meestal uit het goedkoopste vet.
Dit zal in vrijwel alle gevallen plantaardig vet zijn, maar het gebruik van dierlijk vet is niet uitgesloten. En dat kan runder- of varkensvet zijn.

Op de verpakking staat niet altijd of de vetten plantaardig of dierlijk zijn.
Als consument is het onmogelijk om vast te stellen wat de oorsprong van de vetten is. Overigens kan vaak de producent het ook niet vertellen, en met chemische analyses is het evenmin aan te tonen.
Alleen de grondstofleverancier kan het vertellen, maar deze is voor de consument meestal niet te achterhalen.

Om zeker te zijn dat men geen dierlijke vetten binnen krijgt, dienen alle genoemde additieven niet gebruikt te worden. Dit is de stelregel voor veganisten.
Voor vegetariers en moslims ligt het moeilijker. De meeste vegetariers gaan ervan uit dat de oorsprong plantaardig is (wat ook in verreweg het grootste deel van de producten het geval zal zijn) en dat je bij een Nederlands dieet minder dan 1 gram/dag van dit soort stoffen binnen zal krijgen. De dierlijke bijdrage is dan ook nihil en vele vegetariers eten deze producten dus wel.

Voor ons moslims is het nog complexer, want het dierlijke deel kan ook afkomstig zijn van onreine dieren  of dieren die niet volgens de islamitische rite geslacht zijn. Hierdoor is het nog weer veel moeilijker vast te stellen en zijn er die het E nummer het liefst willen mijden tenzij plantaardig of halal vermeld staat.

Leverancier of producent?
Leveranciers die de info te bieden hebben over hun E-nummers in hun producten, kunnen de info mailen naar info@ikeethalal.nl

De lijst van E-nummers die twijfelachtig zijn

E-nummers

E-nummers

E-nummer Naam Oorsprong
E120 Karmijn of cochenille Cochenille-extract (E120ii) of karmijn (E120) zijn afkomstig van de lichamen van de vrouwtjes Cochenilleluis (een soort schildluis).
Deze kleurstof wordt gemaakt van insecten of kunnen delen van insecten bevatten. (extractie uit gedroogde luizen)
E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat Het vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E431 Polyoxyethyleen-40-stearaat Het vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat Het vetzuur laurierzuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat Het vetzuur oliezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat Het vetzuur palmitinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat Het vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat Het vetzuur stearinezuur wordt meestal uit plantaardig vet gemaakt, maar kan ook gemaakt zijn uit dierlijk vet.
E441 Gelatine Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E470 Zouten van vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E471 Synthetische vetten Synthetische vetten, verkregen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet maar E471 kan dus varkensvet bevatten.
E472 Synthetische vetten Esters van mono- en diglyceriden: deze emulgator of stabilisator kan sporen van dierlijke vetten bevatten, varkensvet is daarbij niet uitgesloten. Op de verpakking staat niet altijd of de vetten plantaardig of dierlijk zijn.
E473 Suikeresters van vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E474 Suikerglyceriden Combinatie van suiker met vetten. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E475 Polyglycerolesters van vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E477 Propyleenglycolesters van vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E479 en 479b Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E481/2 Natrium/Calcium-stearoyllactylaat Mengsel van melkzuur en stearinezuur, een vetzuur. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E483 Stearyltartraat Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
484 Stearylcitraat Mengsel van citroenzuur en stearinezuur, een vetzuur. Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E485 (oude benaming) Gelatine Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E491 tot E495 Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E542 Beendermeel Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
E570-E573 Stearinezuur en stearaten Vetzuren worden meestal gemaakt van plantaardig vet, maar kunnen ook gemaakt worden uit dierlijk vet.
E630-E635 Inosinezuur en inosinaten Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of met bacteriën.
E640 Glycine Glycine wordt gebruikt als voedingsbron voor gist bij de broodbereiding en als broodverbeteraar. Het wordt gemaakt uit gelatine en slachtafval. Deze kunnen allebei van varkens of niet ritueel geslachte dieren komen.Deels ook synthetisch, maar dat is duurder.
E904 Schellak Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zelf zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen.
E920 en E921 Cysteine en cystine L-Cysteïne: deze stof wordt gebruikt als broodverbeteraar. Het wordt verkregen uit verschillende eiwitten, ook uit dierlijke eiwitten en haren.  Meestal uit paardenhaar, maar ook koeien, mensen, en varkenshaar.

E-nummers

 

E-nummers

E-nummers