Mandarijnen veilig?
Farmaceutisch bedrijf in Gouda schuldig aan paardenvleeschandaal?
Show all

Nitraat in groente gevaarlijk?

Nitraat in groente gevaarlijk?

Vraag inbox:
Hoi Ik ben nu ongeveer een week bezig met het eten van groente en fruit, maar ik las op het internet dat er in de meeste groente nitraat in zit. Nitraat zou kankerverwekkend zijn volgens onderzoekers Klopt dit? alvast bedankt

Antwoord:
Hartelijk dank voor je vraag.
Super dat je zo actief je inzet om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van groente en fruit te komen.
Volgens de Schijf van 5 is minimaal aangeraden 2 stuks fruit en 200g groentes (3-4 opscheplepels) per dag te eten.
Er zijn een aantal specifieke groentesoorten die inderdaad rijk zijn aan nitraat.
Nitraat is niet direct een gevaar voor de gezondheid.
Het risico ligt meer in het feit dat ons lichaam nitraat om kan zetten in nitriet.
Nitriet ontstaat door het bewaren, bereiden of het eten van groente waarbij nitraat gedeeltelijk omgezet worden in nitriet.
Nitriet is sneller schadelijk. En nitriet kan weer omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen.

Nitrosaminen zijn schadelijke stoffen die vooral ontstaan door nitraatrijke groenten te eten met vis, schaal-en schelpdieren met uitzondering van de vissoorten makreel en zalm. Door de combinatie van nitriet met de eiwitten in vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen.

Dierproeven hebben aangetoond dat nitrosaminen mogelijk kankerverwekkend zijn. Nitrosaminen kunnen zich binden aan het DNA en na verloop van tijd tumoren veroorzaken. Dat het eten van nitraatrijk voedsel invloed heeft op het ontstaan van maag- en darmkanker bij mensen, is niet wetenschappelijk bewezen. Omdat mensen de schadelijke nitrosamines ook binnenkrijgen via bijvoorbeeld sigarettenrook of cosmetica, is het specifieke risico van nitraat en nitriet in voedsel moeilijk aan te tonen.

Vitamine C remt nitrietvorming
Vitamine C en andere zogenaamde oxidanten, bijvoorbeeld uit groente en fruit kunnen de vorming van nitriet en nitrosamines in het lichaam gedeeltelijk remmen. Mogelijk kunnen deze stoffen eventuele schadelijke gevolgen van nitriet in het lichaam beperken.

Er is vastgesteld hoeveel nitraat er maximaal in bepaalde groenten mag voorkomen. Dit is vastgelegd in een Europese verordening en in het warenwetbesluit verontreiniging van levensmiddelen. De controle hierop is in handen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Welke groentes zijn nitraatrijk?

Nitraatrijke groenten zijn:

  • Andijvie
  • Rode bieten
  • Bleekselderij
  • Chinese Kool
  • Koolrabi
  • Paksoi
  • Postelein
  • Raapstelen
  • Sla, alle soorten
  • Snijbiet
  • Spinazie
  • Spitskool
  • Venkel
  •            Waterkers

278 Dounia Azzanagui5

Nitraatarme groenten zijn:

  • Asperges
  • Aubergine
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Doperwten
  • Knolselderij
  • Komkommer
  • Witte-,rode savooienkool
  • Koolraap
  • Paprika
  • Prei
  • Schorseneren
  • Snijbonen
  • Sperziebonen
  • Spruiten
  • Tomaten
  • Tuinbonen
  • Uien
  • Witlof
  • Wortelen

Andere bronnen van nitraat:
-Drinkwater

Voor drinkwater geldt een Europese norm van 50 milligram nitraat per liter water. In Nederland geldt een nog lagere richtwaarde van 25 milligram per liter water. Voor bronwater dat in flessen verkocht wordt, geldt een richtlijn van maximaal 45 milligram nitraat per liter. In de praktijk bevat dit bronwater meestal veel minder nitraat.

-E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) of E252 (kaliumnitraat) in kaas,vlees, vleeswaren

Nitraat of nitriet kunnen, gemengd met keukenzout of kaliumzout, als conserveermiddel toegevoegd worden aan kaas,vlees, vleeswaren om de houdbaarheid ervan te vergroten.
Dit staat op het etiket  aangeduid met de E-nummers:   E249 (kaliumnitriet), E250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) of E252 (kaliumnitraat).
Hierbij geldt een maximum van 50 tot 250 milligram per kilo. Deze maximumhoeveelheid ligt ver onder de toegestane nitraatgehaltes in groenten.

Adviezen hoe om te gaan met nitraat:

  • Eet maximaal 2x per week nitraatrijke groentesoorten
  • Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren. Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30% dalen.
  • Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.
  • Vermijd vis met nitraatrijke groentes zoals sla met vis (uitzondering zalm en makreel)
  • Eet voldoende fruit en vitamine C rijke aardappelen erbij om nitrietvorming tegen te gaan
  • Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten en geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan 2 keer per week. Geef het liever niet tegelijkertijd met vis.
  • Nitraatrijke groenten kunnen gemiddeld per portie van 200 gram meer dan de aanvaardbare norm bevatten. Door niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groenten te eten, is het gezondheidsrisico beperkt. 4 keer per week een schaaltje salade als bijgerecht of een kom soep van nitraatrijke groenten telt daarbij mee als 1 keer.

Mariam Aaras

Bron:voedingscentrum

nitraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *