PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel

Universele halalnormen de toekomst van halalindustrie
Laboratorium en Klinisch Bewijs: Kanker chemopreventie door granaatappel
Show all

PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel

PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel

Weg met de onduidelijke etiketten vol kleine lettertjes en e-nummers op voedsel. Als het aan PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers ligt, komen er etiketten die voor iedereen begrijpelijk zijn.


Foto:  ANP

Dikkers dringt daar woensdag op aan in het debat met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Dikkers vindt dat al die kleine lettertjes en e-nummers nu te vaak verhullen wat er echt in een product zit.

 

“Voor het zuiveren van appelsap wordt bijvoorbeeld varkensgelatine gebruikt. Bijna niemand weet dat, want mensen moeten zelf maar uit codes of geheimtaal ontcijferen dat bij bepaalde e-nummers varkensbotten of vet zijn verwerkt. Dat moet transparanter. Consumenten moeten kunnen weten wat ze eten.”

Ook de namen van producten, storen het Kamerlid. Want de grens tussen verleiden en misleiden van de consument wordt regelmatig overschreden, meent Dikkers.

“In bosbes-kiwi-sap zit bijvoorbeeld maar een klein percentage bosbes en voornamelijk appelsap. Dan vraag ik me af of de naam ‘bosbes/kiwi-sap’ nog wel gerechtvaardigd is.”

 Afspraken

Als het aan de PvdA ligt, worden er nu snel afspraken gemaakt met producenten van voedsel en supermarkten over betere informatievoorziening. En de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) mag van Dikkers best wat actiever worden.

“De NVWA controleert nu alleen etiketten als er een klacht binnenkomt. Dat mag wel wat actiever. Op veel etiketten staat gewoon ronduit misleidende informatie. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze een eerlijk product krijgen.”

Door: ANP

 

etiket op voedsel

etiketten

etiketten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *