Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees

Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence?
15-16 april 2015: Halal Expo Europe, Beursgebouw Eindhoven
Show all

Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees

Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees

Geen enkele vleesvervanger levert zoveel eiwitten, ijzer en vitamine B12 als vlees. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 30 vleesvervangers uit 8 categorieën. Bovendien bevatten de meeste van deze producten veel zout. Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus.

De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Daarbij werd gekeken naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12. Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar; alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Het vitamine B12 gehalte is in alle producten heel laag. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt zit wel minder verzadigd vet dan in rundergehakt maar het is erg zout.

Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger, terwijl onbewerkt vlees van nature nauwelijks zout bevat. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram.

Foto: Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees</p><p>Geen enkele vleesvervanger levert zoveel eiwitten, ijzer en vitamine B12 als vlees. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 30 vleesvervangers uit 8 categorieën. Bovendien bevatten de meeste van deze producten veel zout. Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus.</p><p>De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels  en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Daarbij werd gekeken naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12. Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar; alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Het vitamine B12 gehalte is in alle producten heel laag. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt zit wel minder verzadigd vet dan in rundergehakt maar het is erg zout.</p><p>Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger, terwijl onbewerkt vlees van nature nauwelijks zout bevat. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram.  </p><p>Bron: Consumentenbond<br />Foto:jumbosupermarkten

Bron: Consumentenbond
Foto:jumbosupermarkten

vleesvervangers

vleesvervangers

Vleesvervangers

Vleesvervangers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *