Turkse en Marokkaanse Amsterdammers: vaker diabetes, minder hoge bloeddruk
Voedingsadviezen voor de man bij verminderde vruchtbaarheid
Show all

Zittend plassen beter voor jongens en mannen

Zittend plassen beter voor jongens en mannen

 

Waarom jongens en mannen beter zittend moeten plassen? plassen

In de Islam wordt aanbevolen om zittend te urineren volgens de gewoonte van de profeet Mohammed sallalaho alihi wasalaam.

 


De profeet Mohammed heeft zijn volgelingen aanbevolen om zittend hun behoeften te doen: Omar zei: de profeet zag mij urineren, hij zei: “O, Omar, urineer niet terwijl je staat’, hierna urineerde ik nooit meer staande.

Staand plassen blijkt een gezond gebruik te zijn na een interessant onderzoek.

Jongens en mannen blijken zittend beter te plassen. Het is wellicht gezonder en zeker hygiënischer.
1. Bij zittend plassen met beide voeten op de grond, ontspant de bekkenbodem beter, waardoor de blaas zich beter zou ledigen.
Bij zittend plassen kan met de tijd de sluitspier van de blaas verslappen, waardoor urineverlies (incontinentie) kan optreden.
Bij deze aandoening is vaak de belangrijkste oorzaak dat de urineblaas niet goed geleegd wordt.
Wie staand plast, heeft een grotere kans dat de blaas niet helemaal geledigd wordt. Staand plassen geeft namelijk aanleiding tot ‘drukken’. De urine naar buiten persen is niet bevorderlijk om de blaas optimaal te legen.

De restjes urine die achterblijven, kunnen ook ontstekingen veroorzaken.
Bij oudere mannen bij wie de straal niet meer zo sterk is als hij ooit was en bij prostaatklachten is het advies om staand plassen beter te mijden.
Een recente test in het VRT-programma ‘Ook getest op mensen’ wees evenwel uit dat de blaas van de staande plasser even leeg was als de blaas van de zittende plasser. Mogelijk zal er vervolgonderzoek plaats vinden om de verschillen goed te vergelijken.

 

2. Rechtstaand plassen met een strakke broek en onderbroek is ongezond. Die spannen de plasser vaak af tijdens het plassen.

3. Een staande plasser krijgt microdruppels urine op zich, van zijn buik tot zijn knieën, wat niet echt
hygiënisch is.
4. Bij zittend plassen blijft het toilet schoon. Een staande plasser maakt het toilet vies (ook als hij de bril omhoog zet): urinespatten op muur en vloer.

5. Wat u beter niet doet is ‘helikopteren’: tijdens het plassen boven de bril hangen omdat u de bril te vies vindt. Op die manier kunnen de bekkenbodemspieren niet ontspannen, terwijl dat juist moet tijdens het plassen. Af en toe kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van.
De meeste bacteriën zitten trouwens niet op de wc-bril, maar op de spoelknop, de deurklink en de kraan van de wastafel.
In de Islam wordt het wassen van je geslachtsorgaan met water na het urineren en  je handen wassen erna sterk aanbevolen.
bronnen
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=10593&utm_source=standaard&utm_medium=home&utm_term=oranje&utm_campaign=crosspromo#.TxCG60z5h8Y.facebook

http://www.stop-staand-plassen.nl/

Zittend plassen beter voor jongens en mannen

 

Comments are closed.