Wie de darmziekte coeliakie heeft, moet een glutenvrij dieet volgen.
Niet voor even, maar levenslang. Dat komt heel precies.
Eet je toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt.
Denk aan brood, cous cous, bladerdeeg,crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart.
Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht.
Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen zoals harira (meel als bindmiddel en vermicelli), in sauzen, sommige snoepjes en ijssoorten.
Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet.
Wat is coeliakie
Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten. Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten in voeding niet verdragen
Beschadiging van de dunne darm
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.
Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.
Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende vitamines en mineralen opnemen.
Door de beschadiging van de darmwand bij coeliakie kunnen de volgende klachten ontstaan:
Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Dit kan klachten veroorzaken als:
Postitief effect van een glutenvrij dieet
De meeste mensen bij wie coeliakie is vastgesteld, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet.
Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken.
Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.
In het glutenvrije dieet ontbreken echter de graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur bevatten.
Ook jodium en calcium zijn een punt van aandacht.
Let er altijd goed op dat u alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
Dieetfout
Gemiddeld duurt het een jaar voordat iemand de basisprincipes van het glutenvrije dieet onder de knie heeft.
Dieetfouten liggen altijd op de loer, zeker in de beginperiode.
Ga altijd na wat de oorzaak is, zodat je fouten in de toekomst voorkomt.
Eet iemand per ongeluk gluten, dan kan een reactie optreden.
Deze reactie varieert van persoon tot persoon.
Sommigen kunnen dagenlang last hebben van bijvoorbeeld buikpijn. Anderen hebben helemaal geen last.
Ook als geen reactie optreedt, is het raadzaam het dieet zo snel mogelijk weer nauwgezet te volgen.
Het afweersysteem wordt dan niet verder geïrriteerd en eventuele beschadigingen van de darmwand worden voorkomen.
Wanneer klachten blijven bestaan raadpleeg dan je huisarts of specialist/kinderarts.
Wilt u een afspraak maken voor een glutenvrij dieet? Stuur gerust een mail naar info@ikeethalal.nl
Goed nieuws!
Binnenkort is er een nieuwe glutenvrije couscous te koop!
Heeft u interesse? Laat het ons weten via info@ikeethalal.nl
Glutenvrije couscous
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl