Kosjer en halalslacht officieel toegestaan in Polen

IK ONTBIJT ELKE DAG : WAAR/NIET WAAR?
28/11/2014
Rubriek Halalvraagbaak Zijn er alternatieven voor gelatine? zo ja, welke?
15/12/2014
Show all

Kosjer en halalslacht officieel toegestaan in Polen

Kosjer en halal slacht officieel toegestaan in Polen

Begin oktober heeft het Poolse Hooggerechtshof bepaald dat kosjer en halalslachten  in de grondwet nu is vastgelegd. Landmark’s beslissing verklaart deze vorm van slachten nu constitutioneel in Polen.

Rabbis hail lift on kosher slaughter ban in Poland Moshe Friedman

Rabbis hail lift on kosher slaughter ban in Poland Moshe Friedman

De beslissing werd genomen nadat door de meerderheid was gestemd over de uitspraak, die ondersteund werd door een petitie opgezet door de opperrabbijn van Polen, rabbijn Michael Schudrich en de Joodse gemeenschap die inging tegen de beslissing van de poolse minister van Landbouw Polen die 2 jaar geleden koosjer en halal slachten verbood.

Het hoofd van het panel, rechter Andrzej Zflinsky, deed een uitspraak waarin staat dat “de vrijheid van godsdienst een hoogste waarde heeft overeenstemmend met de grondwet van Polen en staat boven elke andere wet en is niet beperkt.”

Daarnaast gaven twee van de vijf rechters aan dat zij het ook eens waren om ritueel slachten toe te staan als dit het belang is om de behoeften van de gemeenschap te dienen en niet voor commerciële doeleinden.

Onder vermelding van het constitutionele hof werd 9 oktober uitspraak van rechter Maria Gintowt-Jankowicz gedaan. Zij zei dat de grondwet “waarborgt de vrijheid van godsdienst omvattend alle activiteiten, praktijken, riten en rituelen van een religieus karakter ” zoals speciale types van slachten, volgens AFP.

Rabbijn Michael Schudrich had een ontmoeting met leiders van de gemeenschap om de regelgevingen te bespreken. Hij zei dat hij “eerst en vooral Hashem (G-d) wil bedanken) voor, natuurlijk, de grote zegen dat het decreet werd verwijderd door Grondwettelijk Hof.”

“Ik ben er trots op dat een burger van een land waar vrijheid van godsdienst de topprioriteit is,” voegde hij eraan toe.
“Mijn grootvader, zaliger gedachtenis, moest uit het land van Polen een eeuw geleden vertrekken onder beperkingen op activiteiten van de Joden en voel nu dat de cirkel is gesloten.”

De rabbijn van Moskou, rabbijn Pinchas Goldschmidt zei:
“We zijn zeer verheugd om de bekendmaking dat het slachten kan blijven in Polen zoals het was door de eeuwen heen in de Europese Joodse gemeenschappen. De gevolgen van de beslissing zijn van belang voor zowel de mondiale en Europese joodse gemeenschappen.” Hij voegde eraan toe dat de uitspraak “een precedent.”

Ritueel slachten werd verboden in Polen sinds 1 januari 2013, na het constitutionele hof van het land het als illegale praktijken invoerde. In 1997 werd in de Poolse wet ingevoerd om slacht te verbieden, zonder voorafgaande bedwelming van dieren op humane gronden.

In 2004, toen Polen toetrad tot de Europese Unie, werd een wet aangenomen dat joden en moslims vrijgesteld waren van de verdovingswetgeving. Verdoven is in strijd met de regels omtrent halal en kosjer slacht regelgeving omdat het dier bij bewustzijn moet zijn voordat het geslacht wordt.

De joodse en islamitische gemeenschappen in Polen bestaan uit ongeveer 20.000 tot 30.000 mensen van de 38 miljoen inwoners. Voorafgaand aan het verbod exporteerden Poolse slagers aan halal en kosjer vlees ter waarde van 350 miljoen euro.

Bron:israelnationalnews.com

halal

 

halal

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.