Duitse voedingsindustrie: “Focus op halal”
31/10/2013
Info in arabisch: Rode bieten gezond
31/10/2013
Show all

Rode bietensap verbetert sportprestatie

Belgen massaal aan ‘rode doping
‘België is afgelopen jaar in de ban van rode bieten sap.

Het sap vliegt de deur uit, volgens Het Laatste Nieuws. Biologische winkels moeten steeds vaker ‘nee’ verkopen aan… klanten, terwijl ze er voordien slechts enkele flessen per week van verkochten.Het toch niet overdreven smakelijke rode vocht geldt als een natuurlijke doping, die volgens experts 16 procent extra uithoudingsvermogen biedt. Dat komt door de nitraten die er in zitten. Die zorgen ervoor dat de spieren efficiënter gebruik gaan maken van zuurstof. Voorwaarde is wel dat je al twee weken voor een sportieve prestatie begint met het drinken van bietensap. De enige bijwerking van deze legale doping is dat je er rood van gaat plassen. Het gebruik ervan verborgen houden bij een dopingcontrole zit er dus niet in.

Wetenschap achter de rode bieten
De afgelopen jaren hebben wetenschappers uit Engeland en de VS experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het drinken van rodebietensap opmerkelijke gunstige effecten teweegbrengt.
Rode bietensap verbetert het uithoudingsvermogen, verlaagt hoge bloeddruk en vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Nu is ook vast komen staan dat het hoge nitraatgehalte van bietensap hiervoor verantwoordelijk is.

Het eerste experiment werd uitgevoerd onder 14 gezonde volwassenen. Zij moesten een halve liter biologische rode bietensap of water drinken. Hierna werd o.a. de bloeddruk op diverse tijdstippen gemeten. Het bleek dat na het drinken van de bietensap de systolische (boven) bloeddruk circa 10 mm lager was. 

De onderzoekers meenden dat het nitraat in de rode bietensap in het lichaam omgezet wordt in nitriet dat weer het gehalte van stikstofmonoxide (NO) verhoogt. Deze belangrijke signaalstof zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden.

Bij een tweede onderzoek aan een andere Engelse universiteit moesten mannen na het drinken van een halve liter rodebietensap per dag, gedurende zes dagen, of eenzelfde hoeveelheid rode bessensap fietsen op een hometrainer totdat ze uitgeput waren. Men kon na het drinken van de bietensap gemiddeld 11minuten en 25 seconden fietsen. Dit was 1 minuut en 32 seconden langer dan na het drinken van de bessensap. Ook in dit onderzoek bleek de rode bietensap een gunstig effect te hebben op de bloeddruk.

Onlangs voerden Amerikaanse wetenschappers een experiment uit met mensen van boven de 70.
De proefpersonen moesten afwisselend gedurende twee dagen een ontbijt nuttigen met een laag nitraatgehalte en een ontbijt met een hoog nitraatgehalte ( in de vorm van een glas rodebietensap).
Hierna werden MRI scans gemaakt om de doorbloeding van de hersenen te meten.
Het bleek dat na het ontbijt met het bietensap de doorbloeding van de hersenen – met name van de frontaalkwabben – beter was met waarschijnlijk een positief effect op het geheugen en andere aspecten van het denkvermogen.

Bij al deze experimenten ging men ervan uit dat het nitraat in de bietensap de gunstige effecten bewerkstelligt.
Deze conclusie blijkt juist te zijn. Er werd onlangs geëxperimenteerd met twee soorten bietensap.
Bij één van de twee had men het nitraat eruit gefilterd.
Het bleek dat de zuurstofbehoefte van de proefpersonen zo’n 15% lager was na het drinken van het ongefilterde rode bietensap.

Nitraat en nitriet zijn niet in alle omstandigheden gunstige voedingsstoffen
Ze worden ook vaak aan voedingsmiddelen zoals vleeswaren toegevoegd als conserveringsmiddel. In de maag kunnen nitrieten door een chemische reactie omgezet worden in de kankerverwekkende nitrosamines.
Bekend is dat vitamine C dit verhindert en de nitrieten omzet in onschadelijke verbindingen.
Het maagslijmvlies scheidt hiervoor ook vitamine C af. Dit wordt gedeeltelijk bevestigd door laboratoriumonderzoek.
De vorming van drie kankerverwekkende nitrosamines werd grotendeels of helemaal verhinderd door toegevoegde vitamine C. Echter als het maagsap voor 10% bestond uit vetzuren bleek toegevoegde vitamine C de vorming van nitrosamines juist te verveelvoudigen.
Vitamine C stimuleert de omzetting van nitriet in NO (de stof die zo goed is voor de bloedvaten). Maar een hoge concentratie NO kan nadelige reacties met vetten teweegbrengen. Volgens de onderzoekers verklaart dit mogelijk het in de praktijk tegenvallende kankerremmende effect van vitamine C.
Vet blijft relatief lang in de maag. Extra vitamine C veel korter. De combinatie nitraatrijk voedsel + vitamine C is goed maar nitraatrijk voedsel + veel vet +veel vitamine C niet.

Afgezien van rode bieten bevatten o.a. ook spinazie, andijvie en sla aanzienlijke hoeveelheden nitraat.

Onderzoek rode bietensap Tour de France

Tijdens de Tour de France 2011 , is er een nieuw onderzoek over een test met wielrenners verschenen.
De renners moesten 2 x een tijdrit van 4km en van 16 km rijden.
2 1/2 uur voor de ritten dronk men een halve liter rode bietensap die de ene keer wel en de andere keer geen nitraat bevatte.
De prestatie na het drinken van het gewone, nitraatrijke, rode bietensap waren beter dan na de sap waar het nitraat uit was gehaald.
Gemiddeld was het verschil 11 seconden op de 4km tijdrit en 45 seconden op de 16 km tijdrit. Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen.
Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

Ander onderzoek

In 2012 kwam een nieuwe studie verschenen waarbij het effect van rode bieten op sporters werd uitgetest. In dit onderzoek werden gebakken rode bieten gebruikt in plaats van het sap.
Als placebo werd een enigermate vergelijkbaar smakend brouwsel van veenbessen gebruikt. De test betrof een 5 km loop op de loopband nadat men 75 minuten tevoren 200 gram rode bieten of de veenbessen gegeten had.
In het eerste geval legde men de afstand gemiddeld 41 seconden sneller af.
Dit kwam omdat men de laatste twee kilometer op een hogere snelheid had gelopen.
In deze test mat men ook de hartslag. Deze was niet anders door de rode bieten.

Hypertension. 2008;51:784.
Journal of Applied Physiology October 2009 vol. 107 no. 4 1144-1155
Nitric Oxide. 2010 Oct 15.
Journal of Applied Physiology November 2010
Scand J Gastroenterol. 2002 Mar;37(3):253-61
Gut. 2007 December; 56(12): 1678–1684.
Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun;43(6):1125-31.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics; Volume 112, Issue 4 , Pages 548-552, April 2012

 

Bron:vita-info.nl

rode bieten

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.