Artisjokken Koken
Halal controles onder vuur: paard én varken in Döner
Show all

Geen nationale wetgeving etiketteren halal

Geen nationale wetgeving etiketteren halal

De Nederlandse overheid gaat het etiketteren van halal vlees niet verplicht stellen. Besloten is om geen nationale wetgeving voor het etiketteren van halalvlees in te voeren, maar het Nederlandse kabinet wacht liever een Europese wetgeving af.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer nam in november 2010 de motie Graus aan waarin de regering werd verzocht etikettering van halal vlees te verplichten om consumenten in staat te stellen een vrije keuze te maken en te voorkomen dat ze ‘onwetend dieronvriendelijk geslacht vlees’ nuttigen.etiketteren halal niet zomaar

De staatssecretaris stelt nu de voorkeur te geven aan de uitvoering van de motie op Europees niveau.
In 2011 sprak het Europees Parlement de wens uit dat de verplichte etikettering van vlees van onbedwelmde dieren onderdeel zou worden van de nieuwe verordening voedselinformatie aan consumenten, die in december 2014 van kracht moet worden. De Europese Commissie wil het onderwerp echter opnemen in de Europese strategie dierenwelzijn.
De Commissie meent namelijk dat het onderwerp gerelateerd is aan dierenwelzijn en niet aan voedselveiligheid of hygiëne.

Een andere reden om af te zien van nationale wetgeving is het Europese level playing field. Om ervoor te zorgen dat de Commissie  voort maakt, gaat de staatssecretaris de kwestie aan de orde stellen tijdens de Landbouwraad in april.

 klopt etiketteren halal

Volgens onze bevindingen hebben veel moslims vraagtekens over wie en in hoeverre de politiek de regelgeving rondom islamitische wetgeving kan implementeren in een seculiere staat.
Nu dit op Europees niveau wordt bepaald is de vraag in hoeverre moslimorganisaties en fatwacommitees en tevens welke speicifiek hier invloed op mogen hebben.

Wie bepaalt de sharia dus rondom halal etiketteren is de hamvraag.
Mariam Aaras

Bron:evmi.nl

Etiketteren halal

 

 

etiketteren halal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *