Anasheedcompetitie tussen 10 islamitische basisscholen
17/01/2014
Halal te vaak gehoord?
21/01/2014
Show all

Zorgverzekeraars wijzen onrechtmatig professioneel online dieetadvies af!

Zorgverzekeraars wijzen onrechtmatig professioneel online dieetadvies af!

Al een paar jaar werkt dietist Mariam Aaras van Voorlichtingsbureau Halalvoeding online en heeft grotendeels dagelijks veel clienten in nood op vrijwillige basis moeten helpen rondom vragen over voeding bij ziekte en specifieke klachten.
Het concept online dieetadvisering heeft zij naast haar halalconsulent werk heeft zij in haar nieuwe ondernemerschap op zich genomen en meegedingt naar next entrepeneur 2012 bij MKB Nederland. Een groot succes met veel stemmers via facebookleden.
Helaas werd in 2012 dieetadvisering uit het basispakket gehaald en was er geen dieetvergoeding mogelijk opeens.

In 2013  is zij  officieel gestart door de enorme vraag en behoefte naar online hulp
maar online dieetadvisering wordt niet geaccepteerd nog.
Via een mail naar het Ministerie heeft zij hier gisteren een antwoord op gekregen en direct de Dietisten Coorporatie Nederland op de hoogte gesteld van dit nieuws.

Onderstaande brief als reactie op de vraag omtrent dieetvergoeding online:

Geachte mevrouw Aaras,

Allereerst wil ik mij oprecht verontschuldigen voor de lange reactietijd op uw onderstaande melding. Inmiddels heb wel ik een reactie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen. Deze luidt als volgt.:

“Vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) is de ‘plek’ waar de zorg geleverd wordt niet van belang.” 

Het is aan zorgverzekeraars om te beslissen ‘waar’ de zorg geleverd kan worden. Wellicht dat de voorwaarde van een ‘praktijkruimte’ voortvloeit uit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), als er nog geen prestatiebeschrijving is die de basis kan vormen voor een digitaal dieetadvies (mocht een zorgverzekeraar deze zorg zo willen organiseren).
Het ministerie heeft ook navraag gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die de volgende reactie gaf:

“Waar zorgverzekeraars de zorg inkopen is hun zaak. De NZa heeft alleen een Beleidsregel dieetadvisering. De Beleidsregel dieetadvisering heeft geen expliciete voorwaarde voor face to face contact. Ook een virtuele praktijk zou dus op basis van de Beleidsregel kunnen declareren. Beperking is mogelijk de richtlijn van de beroepsgroep of het inkoopbeleid van verzekeraars. Wanneer verzekeraars voorkeur hebben om dieetadvisering in te kopen bij een fysieke praktijk dan hebben zij daar het volste recht toe.”

De reactie van het ministerie komt er dus op neer dat de zorgverzekeraars dit zelf bepalen.

Tijdens het telefonische contact met mij stelde u ook nog de vraag waarom een gewichtsconsulent allerlei zaken veel makkelijker vergoed krijgt dan een diëtist?
De reactie die ik hierop van het ministerie kreeg is dat dit hen enigszins verbaast, althans als het om vergoeding onder de basisverzekering gaat. 
Gewichtsconsulenten hebben nog niet echt vaste voet bij de zorgverzekeraars, omdat een prestatiebeschrijving voor de gecombineerde leefstijlinterventie ontbreekt. Misschien gaat het dan om vergoedingen onder de aanvullende verzekering.

Met het toesturen van bovenstaande reactie sluit ik uw melding bij Antwoord voor bedrijven af. Mocht u nog vragen naar aanleiding van het bovenstaande hebben dan kunt u mij ook even bellen.

Met vriendelijke groet,
Aart Kooij
Antwoord voor Bedrijven (Ministerie)

Wij zijn deels blij met dit nieuws en hopen dat zorgverzekeraars alsnog hun regelgeving herzien en de zorgkwaliteit verbeteren door gekwalificeerde dietisten aan te nemen die ervaring hebben met online hulp via social media, internet/telefonie (fb chat, watsapp, skype,tango).
Het is onmisbaar bij bepaalde doelgroepen en levert wel degelijk een betere zorg op zoals wij ervaren hebben met onze clienten middels pilottesten.

advies

https://www.ikeethalal.nl/afspraak-dieetavisering-online/

Voorlichtingsbureau Halalvoeding

Meer info over dieetadvisering online?
Kijk even op https://www.ikeethalal.nl/afspraak-dieetavisering-online/

Zorgverzekeraars dieetadvies

dieetadvies

dieetadvies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.