Auteur:HEIBA TARGHI BAKKALI
Vandaag begint de zwaarste ramadan in ruim dertig jaar, zwaar vanwege de lange dagen. Kwestie van mindset. Zeurende collega’s zijn soms erger.
‘De zwaarste ramadan? Dat valt wel mee hoor, het scheelt misschien een uur met vorig jaar,” zegt moslim Mohammed Cherfaoui (42) laconiek. Eens in de 33 jaar valt de langste dag van het jaar, 21 juni, in de vastenmaand, die jaarlijks gemiddeld elf dagen verschuift. Dit jaar is het zover. Vastende moslims onthouden zich van eten en drinken van de eerste ochtendschemering (fadjr) tot zonsondergang (maghreb) – en dat betekent dit jaar periodes van achttien tot negentien uur. Volgens Cherfaoui is het vooral een kwestie van de juiste mindset. “De ramadan zien wij moslims als een opdracht van Allah, dus geeft Allah je de kracht om de ramadan te volbrengen.”
Aan voldoende slaap komen ziet Cherfaoui, die al van jongs af aan mee doet aan de ramadan,deze keer als de grootste uitdaging. “Het vasten mag je om 22.00 uur verbreken. Dan ga je naar de moskee om te bidden en dan ben je om half een thuis, om drie uur moet je weer beginnen met vasten.” Hij gaat proberen tussendoor zo veel mogelijk slaap te pakken. “Ik ben van plan dagelijks op mijn werk als aftersalesadviseur in de industriële sector met de pauze van drie kwartier even mijn ogen te sluiten.”
Hoe dichter bij de evenaar, des te korter de dagen. Dus zijn ramadandagen in landen waar veel Amsterdamse moslims in de zomer op vakantie gaan, zoals Turkije en Marokko, een stuk korter. “Het nadeel is dat het in Turkije heel wat warmer is en dan krijg je sneller dorst,” tekent Mehmet Yamali (40) aan. “De kunst is dat je gezond eet. Niet te veel zout, want daar krijg je meer dorst van. Het vasten verbreken moet bovendien geen wraakworden op het vasten: zoveel mogelijk eten. Een islamitisch principe is dat je maag uit een derde voedsel, een derde vocht en een derde leegte moet bestaan.”
Ook Yamali wijst op de juiste mindset. “Als je niet weet waar je het voor doet, is vasten veel moeilijker.”
Steevast krijgen vastende moslims van niet-islamitische buren of collega’s jaarlijks dezelfde ramadanvragen, hoewel nagenoeg elk nieuwsprogramma en elke krant hier aandacht aan besteedt. Op sociale media zijn de terugkerende ramadanvragen elk jaar een populair onderwerp om over te grappen of te klagen onder moslims. Yamali deert het niet. “Het went wel. Je krijgt jaarlijks vragen en opmerkingen als: ‘Mag je tijdens de ramadan niks drinken? Echt niet? Ook niet één slokje? Dat ziet God toch niet?’ Ik denk dat vragers een dag vasten zich moeilijk kunnen voorstellen.”
Charfaoui zegt gekscherend dat hij graag een ramadancursus op zijn werk zou willen introduceren. “Ik werk al elf jaar bij hetzelfde bedrijf en elk jaar vragen dezelfde collega’s hetzelfde. Ik zou liever hebben dat ze me over het hele jaar verschillende dingen vroegen over de islam, dan heb je constructieve gesprekken.”
Maar moslims hebben zelf ook elk jaar genoeg te vragen over de ramadan. Mariam Aaras (40) is diëtist en halalconsulent en krijgt vaak de vraag van zwangeren en zieken of ze mogen vasten. “Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van hoe het met de verdere gezondheid gesteld is van de betrokkene – ik geef altijd advies op maat.” De consulent geeft ook algemeen voedingsadvies over het vasten. “Als je langer dan twaalf tot dertien uur vast, kan je lichaam je spiermassa aanspreken als het geen vetreserve heeft. Daarom is het heel belangrijk dat je niet het ontbijt overslaat.”
“Als je langer dan twaalf tot dertien uur vast, kan je lichaam je spiermassa aanspreken als het geen vetreserve heeft. Daarom is het heel belangrijk dat je niet het ontbijt overslaat.”
Ook adviseert ze goed te letten op de hoeveelheid vocht. “Ook in de ramadan moet je acht tot tien glazen binnen proberen te krijgen. Het handigst is als je dit drinkt in de vorm van een smoothie met veel fruit of soep met veel groenten, zodat je tegelijk je vitaminen binnenkrijgt.”
En dan zijn er de vragen van gelovigen op islamitische websites en in de moskee. Zo nu en dan zitten daar bijzondere tussen, weet Yamali. “Laatst vroeg een vrouw in onze moskee of je tijdens je haar mag verven tijdens het vasten – tuurlijk mag dat.”
Bron: Het Parool 18 juni 2015
Origine artikel na te lezen op Blendle.com
KLIK HIER ORIGINELE ARTIKEL OP BLENDLE.COM
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl