Vraag: Waarom moet er in zoveel producten gelatine en in brood dierlijke ingrediënten zitten?
07/05/2014
Vegetarische ravioli van Ikea bevat wijn
07/05/2014
Show all

NVWA: Gezondheidsklachten na eten van Gojibessen

NVWA: Gezondheidsklachten na eten van Gojibessen

De NVWA heeft een aantal klachten gekregen van consumenten die na het consumeren van Gojibessen moesten overgeven, maagpijn of diarree kregen. Ook via sociale media wordt van deze klachten melding gemaakt.

Onderzoek van de NVWA heeft nog geen oorzaak van de klachten aan het licht gebracht, maar uit de literatuur is bekend dat bij inname van grotehoeveelheden Gojibessen misselijkheid en overgeven kan optreden. Chemisch onderzoek en traceringsonderzoek hebben nog geen resultaat opgeleverd.

Gojibessen zijn bessen van de Boksdoorn (Lycium barbarum en Lycium chinense), een plant uit de nachtschadefamilie die stamt uit Azië. Goji, internationaal ook bekend onder de naam “Wolfberry”, behoort tot dezelfde familie (Solanaceae) als de tomaat en de aubergine (nachtschadefamilie). Er zijn 2 soorten: Lycium Chinense en Lycium Barbarum. Deze laatste heeft een hoger gehalte aan nutriënten en antioxidanten.

China is de grootste producent van Goji bessen. De meerderheid van de commercieel geteelde bessen zijn afkomstig uit de Ningxia provincie (in het noorden van China). De bessen van deze plant worden verkocht als ‘superfood’ omdat ze veel antioxidanten, vitamines en mineralen bevatten.

Er zijn geen aanwijzingen dat Gojibessen giftig zijn of schadelijk zijn voor de gezondheid. Echter, het is mogelijk dat vergelijkbare bessen met een andere samenstelling, bijvoorbeeld giftige bitterzoetbessen, zijn verwisseld of vermengd met Gojibessen. Ook zijn er enkele gevallen bekend van allergische reacties na het eten van Gojibessen bij mensen die al een voedselallergie hadden.
Gojibessen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen
Goji bessen bevatten een stof genaamd betaïne. Betaïne is echter een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap.
Volgens de organisatie MedlinePlus,  een zeer gerespecteerd onderzoeksorgaan uit de Verenigde Staten, kan de stof betaïne zorgen voor een miskraam. Ook zou het voortijdig weeën op kunnen wekken.

Goji bessen afgeraden bij mensen met bloedstollingsproblemen
Er zijn actieve bestandsdelen in Goji bessen drankjes waarvan het niet gewenst is dat die vermengd worden met medicijnen, in het bijzonder met antistollingsmiddelen of bloedverdunners. Er is een studie geweest waarbij een 61-jarige patiënt bijwerkingen kreeg bij gebruik van het middel Warfarin en het drinken van Goji sap.
Het consumeren van goji bessen heeft een nadelig effect op de bloedstolling. Dat betekent dat je langer blijft bloeden.

Atropine
Een ander belangrijk nadeel van goji bessen is de stof atropine.
Dit is een giftige stof waarvan de gevolgen erg gevaarlijk kunnen zijn. Bij een te hoge inname kan je last krijgen van hartritmestoornissen, een droge mond, een lagere zweetproductie, duizeligheid en slapeloosheid. De hoeveelheid van deze giftige stof in de goji bessen zal doorgaans zo laag zijn dat de bessen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Soms hebben goji bessen wel een te hoge hoeveelheid. Daarom is het altijd verstandig om niet te veel goji bessen in één keer te eten.

Wees voorzichtig met Goji bessen bij diabetes mellitus 
Verder wordt het afgeraden om Goji sappen te drinken in combinatie met diabetes. Goji sap kan bij diabetes patiënten een reactie veroorzaken waarbij de bloedsuikerspiegels kunnen dalen tot een levensgevaarlijk punt. Er wordt diabetici dus aangeraden om een specialist te raadplegen voor het gebruik van Goji bes sap.

Zoals met alles wordt ook bij de Goji bes aangeraden om het met mate te gebruiken. Het moet een toevoeging zijn op de voeding die je normaal tot je neemt.
Overmatig gebruik kan leiden tot negatieve effecten als uitslag of diarree, als je hier gevoelig voor bent. De meeste gebruikers van Goji bessen zullen echter nergens last van hebben en zich prettiger en fitter voelen na een tijd de bes te hebben gebruikt.
Goji heeft een lange traditie als voedingsmiddel en medicinale plant in China en andere Aziatische landen. Behalve de Gojibessen, ook wel wolfsbessen of boksdoornbessen genoemd, worden ook de bladeren, bast en wortels van de plant gebruikt. De bessen worden geoogst in de periode augustus tot november en meestal gedroogd.

In de Chinese Traditionele Geneeskunde varieert de aanbevolen dosering gedroogde bessen van 5 tot 15 gram; deze hoeveelheid kan tot maximaal drie maal per dag worden ingenomen.

Mariam Aaras

Bronnen:
NVWA
Medlineplus

Gojibessen

Gojibessen

17 Comments

  1. Annet schreef:

    Goed artikel!
    Ik mis alleen de bestrijdingsmiddelen, die veelvuldig en in zeer hoge hoeveelheden zijn aangetroffen. Dat is toch ook zeker noemenswaardig! Misschien een update erbij anno 2020…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.