Obstipatieklachten tijdens vasten

Ramadantips in de Volkskrant
11/07/2013
Doea bij vasten breken
12/07/2013
Show all

Obstipatieklachten tijdens vasten

RUBRIEK MEEST GESTELDE VRAGEN

Obstipatie klachten tijdens vasten

Vraag inbox:
Ik las je berichtje over vet en obstipatie.
Wat is nu goed om te eten om dat te voorkomen? Ik heb er namelijk nu al last van. Dat komt omdat ik niet heel veel drink na maghreb. Gister wel wat extra water ingenomen maar kan ik ook iets specifieks eten? Alvast bedankt.

Antwoord:
Hartelijk dank voor je vraag.

Voldoende drinken in Ramadan is zeer belangrijk om obstipatieklachten tegen te gaan. Streven naar 2 liter ofwel 15 glazen vocht in de avond en het beste voedzame dranken zoals fruitsmoothies.

Vezels uit fruit, gedroogd fruit, groentes,noten, granen, linzen, kikkererwten zijn onmisbaar vanwege de vezels die de darmen stimuleren.
Zo zijn dadels erg effectief en is bijvoorbeeld het recept zaalouk van aubergine een ideaal gerecht om deze klachten tegen te gaan. Zie https://www.ikeethalal.nl/zaalouk-een-supergezond-auberginegerecht/

Eet dus vezelrijk en drink voldoende!
Daarnaast is bewegen ook erg belangrijk. Extra taraweeh gebeden in de avond hebben in dat geval een extra positief effect op de darmen.Eet men erg vetarm in de Ramadan vanwege een dieet probeer dan eens een theelepel olijfolie met brood te eten bij het ontbijt vroeg in de ochtend. 

Wil men specifiek persoonlijk advies op maat? Maar gerust een afspraak via info@ikeethalal.nl

obstipatie


obstipatieObstipatieklachten  vasten

Obstipatieklachten  vasten

10 Comments

  1. Zeliha Fakili schreef:

    Goedemiddag,

    Ik heb standaard met de Ramadan last van obstipatie. Ik eet normaal heel bewust, drink alleen water, kefir, zwarte koffie en thee zonder suiker en sport 4 dagen in de week. Met de ramadan eet ik nog bewuster, sport niet, maar ga op de fiets naar mijn werk, dat is heen en terug 10 km. Met de iftar eet ik geen brood, weinig koolhydraten, wel groente en fruit. Ik denk dat ik maximaal aan 2 of 2,5 liter water kom.

    Ondanks dit heb ik consequent last van obstipatie.

    Wat kan ik nog doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.