The Halal Slaughter Controvesy: Do Animal Rights activists protect the sheep or the Butcher?
02/04/2015
Waar komt ossenhaas vandaan?
06/04/2015
Show all

Twijfels over de E-nummers in margarine? Nu niet meer nodig!

Twijfels over de E-nummers in margarine? Nu niet meer nodig!

Er is een nieuwe margarinemerk Firdaws die inmiddels in verschillende winkels te koop is.

Het merk heeft de margarine en halvarine variant die beide halal gecertificeerd zijn en bijdrage tot de gezonde voedselkeuze aangezien ze minder verzadigde en transvetten vetten bevatten dan de meeste andere merken. Daarnaast zijn ze dus vrij van alcohol in de ingredientenlijst en tijdens het productieproces.
De halal halvarine is onderscheidend van veel andere merk halvarines omdat ze geen gelatine bevatten.

“En dat is hard nodig, want Nederlandse halvarines en margarines kunnen onrein zijn voor moslims”, vertelt Manal Zouitni, woordvoerster van Al Firdaws Foods. “Zo’n 1,6 miljoen Nederlanders en Belgen zijn echter moslim. Voor hen is het kopen van margarine en halvarine in de gewone supermarkt een gedoe. Ze checken die altijd op E-nummers. Wij mogen immers geen dierlijk vet gebruiken van niet-islamitisch geslachte dieren. Maar in veel van deze producten zit emulgator E471, mono- en diglyceriden. Die kan uit dierlijk vetzuur bestaan, zonder dat dit op het kuipje staat!”
Daarom ontwikkelde Al Firdaws Foods smeerproducten met plantaardige E471.

 

Alcohol in de aroma is in de receptuur van de margarines gewijzigd

Na onderzoek door de halalcertificeerder bleek in de eerste margarine productie alcohol in de gebruikte aroma te zitten. Deze aroma’s met alcohol zitten vrijwel overal in zonder dat op de verpakking alcohol vermeld wordt. Al Firdaws Foods liet daarop een nieuw, alcoholvrij aroma ontwikkelen dat toch de smaak van de  halvarine en margarine op peil hield.


Kwalitatief gezond getest

Voordat ze de markt op konden, moesten de producten nog vijf maanden blijven liggen om te kijken of die gingen schiften of inboeten aan kwaliteit. En om er zeker van te zijn dat er echt geen dierlijke emulgatoren in zaten, liet het bedrijf ook nog een laboratoriumonderzoek doen. De margarine en halvarine slaagden overal voor. Daarna gaf de certificeerder het felbegeerde halal-certificaat af en kregen de producten ook het Healthy Choice logo voor een gezonde keuze.
Door het succes in diverse winkels heeft nu ook Albert Heijn XL het product in zijn assortiment opgenomen en zal in de tweede week van april in de schappen liggen.

KIES BEWUST, KIES LIGHT!
Voor degenen die graag willen afvallen is deze halvarine ideaal.
Het bevat 50% minder vet, specifiek ook  de verzadigde vetten dan in margarine. Deze halvarine onderscheid zich van vele andere halvarines doordat zij het minst aantal verzadigde vetten.
Zie vergelijkingslijst: gehalte verzadigd vet per 100g met andere halvarines:
Blueband halvarine: 12g per 100 g
Bona  halvarine: 11g per 100g
Gouda’s Glorie halvarine : 10g per 100g
Firdaws halvarine: 8g per 100g
alfirdaws info light enkel

halal margarine

halal margarine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.